Terra sigillata ve tiffany vitray teknikleri ile doğayı dönüştürme
Transforming nature with terra sigillata and tiffany staining techniques
  1. Tez No: 809856
  2. Yazar: KAYAHAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HİKMET MUTLU YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürme, Doğa, Hayvan, İnsan, Tiffany Vitray, Terra Sigillata, Glass, Transformation, Nature, Animal, Human, Tiffany Stained Glass, Terra Sigillata
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu sanat çalışmasında, Terra Sigillata ve Tiffany Vitray teknikleri kullanılarak doğal öğelerin sanat eserine nasıl dönüştürüldüğü incelenmektedir. Seramik sanatında, kil ya da sır gibi inorganik bileşenlerin pişirilmesiyle biçimler oluşturulurken, Tiffany Vitray tekniğinde renkli camlar kesilir ve bir araya getirilerek biçimler oluşturulur. Her iki teknik de doğal öğelerden esinlenerek; örneğin doğadaki hayvan biçimlerini, sanat eserine dönüştürmek için kullanılmaktadır. Bu tekniklerin kullanımı ile doğal öğelerin esiniyle sanat eserine nasıl dönüştürüldüğü ve sonuçta elde edilen eserlerin düşünsel alt yapısı ve teknik aşaması ele alınmaktadır. Bu kapsamda oluşturulan eserlerin seramik kısmında Terra Sigillata tekniği uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Doğal öğeler, insanlık tarihi boyunca sanatın bir parçası olmuştur. Doğa, sanatçılar için sonsuz esin kaynağıdır. Terra Sigillata ve Tiffany Vitray teknikleri de doğal öğelerin esere dönüştürülmesinde sıkça kullanılmaktadır. Bu gibi teknikler yardımıyla birçok sanatçı doğanın güzelliğini yansıtmak, ölümsüzleştirmek ve doğal olanı kendi yorumlarıyla kalıcı hale getirmek istemiştir. Bu sanat çalışması raporunda da bu yaklaşım benimsenmektedir. Terra Sigillata ve Tiffany Vitray teknikleri ile doğal öğelerden esinlenerek çeşitli hayvan biçimleri yorumlanmaktadır. Sanat çalışması raporunda yer alan kişisel hayvan yorumlarıyla; hayvanların, üretim makinalarına dönüştürülmesine dikkat çekilmek istenmektedir. Bu nedenle besi hayvanları gözlemlenmiş ve incelenmiştir. Besi için yetiştirilen hayvan bedenlerinin, kullanılan teknikler yardımıyla esere dönüştürülmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this artwork, Terra Sigillata and Tiffany examines how natural elements are transformed into works of art using stained glass techniques. In the art of ceramics, shapes are created by firing inorganic components such as clay or glaze, while in the Tiffany stained glass technique, colored glasses are cut and brought together to form shapes. Both techniques are inspired by natural elements; For example, it is used to transform animal forms in nature into works of art. With the use of these techniques, how natural elements are transformed into works of art and the intellectual infrastructure and technical stage of the resulting works are discussed. In the ceramic part of the works created in this context, Terra Sigillata technique applications come to the fore. Natural elements have been a part of art throughout human history. Nature is an endless source of inspiration for artists. Terra Sigillata and Tiffany stained glass techniques are also frequently used to transform natural elements into artifacts. With the help of such techniques, many artists wanted to reflect the beauty of nature, to immortalize it and to make the natural permanent with their own interpretations. This approach is also adopted in this artwork report. Various animal forms are interpreted, inspired by natural elements, with Terra Sigillata and Tiffany stained glass techniques. With the personal animal comments included in the art work report; It is desired to draw attention to the transformation of animals into production machines. For this reason, livestock were observed and studied. It is aimed to transform the animal bodies raised for fattening into works with the help of the techniques used.