1861 numaralı Trabzon şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve kayıtların tasnifi
Transcription of Trabzon court record no 1861 and classification of records
- Tez No: 809857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHİTTİN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Trabzon, Sosyal Tarih, Court Records, Trabzon, Social History
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 525
Özet
Bu tez çalışmasında, 1861 numaralı Trabzon sicil defterinin transkripsiyonu ve kayıtların tasnifi yapılmıştır. Çalışmanın amacı, 17. yüzyıl Trabzon'unun sosyal ve kültürel tarihi ile ilgili akademik çalışmalara katkı sağlamaktır. İncelenen dönem, H. 1105-1107/M. 1694-1696 yılları arasında iki yıllık dönemi kapsamaktadır. Bu yıllar arasında mahkemeye yansıyan olaylar; çalışmada çeşitli başlıklar altında tasnif edilerek genelde Osmanlı tarihi, özelde ise Trabzon tarihi ile ilgili bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.“1861 Numaralı Trabzon Şer'iyye Sicilinin Transkripsiyonu ve Kayıtların Tasnifi”adlı bu çalışma, giriş kısmı ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında kısaca çalışmanın amaç ve yönteminden bahsedilmiştir. İlgili dönem ile alakalı, literatür çalışması yapılmış ve kısaca siyasi gelişmelere de yer verilmiştir. Birinci bölümde kayıtlarda adı geçen temel idari birimler, mahalleler, köyler ve diğer yer isimleri tablolar halinde gösterilmiştir. İkinci bölümde kayıtların konu tasnifi, adı geçen önemli şahıslar, sülâle adları, mimari eserler ve vakıflar tablolar halinde gösterilmiştir. Ekler kısmında ise 1861 numaralı Trabzon sicil defterinin transkripsiyon kısmı ve defterin içerisinde bulunan örnek kayıtlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Trabzon Register Book No. 1861 was transcribed, and the entries were classified. The aim of the study is to contribute to academic studies on the social and cultural history of Trabzon in the 17th century. The period studied covers two years between H. 1105-1107/G. 1694-1696. The court cases between these years were classified under different headings in the study to provide information on Ottoman history in general and the history of Trabzon in particular. This study, entitled“Transcription of Trabzon Court Record No. 1861 and Classification of Records”, consists of an introduction and two main chapters. In the introductory part of the thesis, the purpose and method of the study were briefly explained. A literature review of the period was made, and political developments were also briefly mentioned. In the first chapter, the main administrative units, districts, villages, and other place names mentioned in the records were presented in tables. In the second section, the thematic classification of the records, important persons, family names, architectural works and foundations presented in tables. The appendices contain the transcription part of the Trabzon Court Record No. 1861 and examples of entries in the book.