Abdülhak Şinasi Hisar'ın eserlerinde ikilemeler
Reduplications in the Works of Abdülhak Şinasi Hisar
- Tez No: 809866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdülhak Şinasi Hisar, ikileme, anlam, yapı, alınma sözcük, sözcük türü, Abdülhak Şinasi Hisar, reduplication, meaning, structure, borrowed word, word type
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmada, Abdülhak Şinasi Hisar'ın Fahim Bey ve Biz, Boğaziçi Mehtapları, Çamlıcadaki Eniştemiz, Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği, Boğaziçi Yalıları, Geçmiş Zaman Köşkleri, Geçmiş Zaman Fıkraları, İstanbul ve Pierre Loti ve Yahya Kemal'e Veda adlı eserlerinde yer alan ikilemeler belirlenip konu edilmiştir. Çalışmanın amacı, Abdülhak Şinasi Hisar'ın eserlerinde belirlenen ikilemeler doğrultusunda ikilemeler konusunu anlam, yapı, alınma sözcük ve sözcük türü bakımından değerlendirip sınıflandırmaktır. Çalışma; giriş, inceleme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde Abdülhak Şinasi Hisar'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve ardından“Türk Dilinin Söz Varlığı İçerisindeki Renkli Hazinesi: İkilemeler”başlığı altında ikilemeler konusu hakkında genel bir bakış çerçevesinde bilgi verilmiştir. Ayrıca Abdülhak Şinasi Hisar'ın eserlerinde ikilemelerin kullanımında imla ve noktalama işaretlerinde tespit edilen çelişkili durumlar üzerine genel bir değerlendirme de yapılmıştır. Çalışmanın inceleme bölümü dört temel başlıktan oluşmuştur. Anlam, yapı, alınma sözcük ve sözcük türü olarak sınıflandırılan ikilemeler, cümlelerle örneklendirilerek incelenmiştir. Belirlenen ikilemeler öncelikli olarak anlam ilişkisi bakımından değerlendirilmiştir. Ardından ikilemelerin aldıkları ekler doğrultusunda yapı bakımından değerlendirilmiştir. Sözlükler yardımıyla da ikilemeler, alınma sözcük bakımından değerlendirilmiştir. Belirlenen ikilemelere sözcük türü bakımından değerlendirme yapılırken de metin içerisindeki işlevine dikkat edilerek sınıflandırılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise eserlerde taranıp belirlenen ikilemelerin sayısal veriler eşliğinde genel bir değerlendirmesi yapılmış ve bu değerlendirmeler de sonuç kısmına yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the reduplications found in Abülhak Şinasi Hisar's works Fahim Bey ve Biz, Boğaziçi Mehtapları, Çamlıcadaki Eniştemiz Ali Nizami Beyin Alafrangalığı ve Şeyhliği, Boğaziçi Yalıları, Geçmiş Zaman Köşkleri, Geçmiş Zaman Fıkraları, İstanbul ve Pierre Loti and Yahya Kemal'e Veda are identified and examined. The aim of the study is to evaluate and classify the reduplications in Abdülhak Şinasi Hisar's works in terms of meaning, structure, borrowed words, word type and different formations based on the identified reduplications. The study consist of an introduction, analysis and conclusion sections. The introduction section provides information about Abdülhak Şinasi Hisar's life, literary personality and works followed by a general overview of the topic of reduplications under the heading“The Colorful Treasure of the Turkish Language: Reduplications”Additionally, a general evaluation is made ragarding the spelling and punctuation marks used by Abdülhak Şinasi Hisar in his works. The analysis section of the study is divided into five main headings. The reduplications, classified as meaning, structure, borrowed words, word type are examined with examples in sentences. The identified reduplications are primarily evaluated in terms of their semantic relationship. Then, the reduplications are evaluated in terms of structure based on the suffixes they take. Through dictionaries, the reduplications in terms of word type, they are classified by paying attention to their function within the text. In the conclusion section of the study, a general evaluation of the identified reduplications in the works is made accompanied by numerical data and these evaluations are presented in the conclusion part.