Abdülhak Şinasi Hisar'ın romanlarında mekân
Place in Abdülhak Şinasi Hisar's novels
  1. Tez No: 608845
  2. Yazar: BÜŞRA SARIMEŞELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU BURCU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülhak Şinasi Hisar, romanda mekân, mekânsal okuma, hafıza mekânları, İstanbul, şehir, mazi, Abdülhak Şinasi Hisar, the place in novel, spatial reading, mind places, İstanbul, city, past
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İnsan ve mekân, aralarında çift yönlü bir etki olan iki kadim varlıktır. Bu ilişki, gerçek dünyada olduğu gibi kurgusal dünyada da tespit edilir. Mekân, kişileri ve olayları gerçeğe yaklaştıran bir sahne görevi görebileceği gibi anlatı kişileri üzerinde tesiri güçlü bir unsur olarak da yer alabilir. Abdülhak Şinasi Hisar'ın romanları, mekân unsuru bakımından oldukça zengin metinlerdir. Hisar, insanı merkeze alarak mekânı insanla olan ilişkisi doğrultusunda kurgular. Hisar, İstanbul'a ait birçok hafıza mekânını eserlerinde görme imkânı tanır. Maziden beslenen yazar, çocukluk yıllarındaki şehri ve şehre anlam katan değerleri hasretle yâd eder. Bu çalışmada, Abdülhak Şinasi Hisar'ın romanlarındaki mekânlar tespit edilmiş ve mekândan hareketle, şehre, şehirliye ve şehirde yaşama üslubuna dair izler takip edilmiştir. İnsan ve mekân arasındaki ilişkiye ve zamanın her ikisi üzerindeki etkisine dair veriler incelenmiştir. Hisar metinlerinin mekân bağlamındaki güncelliği tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human and place are two ancient beings with interaction between itself. This relation can be determined in real life as well as in fiction life. Place can serve as a stage that brings people and events closer to reality also it can be a powerful element on narrative people The novels of Abdülhak Şinasi Hisar are pretty wealthy texts in terms of place factors. Hisar fictiaalises the place in the direction of relation with people recentring place. Hisar allows for seeing İstanbul's mind places on his works. The writer who be fed from the past commemorates the city of childhood and the values that add meaning to the city. In this paper, the places in Abdülhak Şinasi Hisar's novels are determined and from the point of the place, morks about city, citizen and life style in city are followed. The datas about the relation about people and place and the effect of time on these are studied. The actuality of the Hisar texts in the context of place is opened to discussion.