Woman's aspirations for racial and gender equality in Maya Angelou's works
Kadının ırk ile ilgili hedefleri ve Maya Angelou'nun işlerinde cinsiyet eşitliği
- Tez No: 809941
- Danışmanlar: PROF. DR. ERENDİZ ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: özgürleşme, ırkçılık, cinsiyetçilik, istekler, eleştiri, emancipation, racism, sexism, aspirations, criticism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Afrika kökenli Amerikalı kadınların azat edilme arzularını ve Maya Angelou'nun şiirlerinde ve röportajlarında direniş ve kimlik ruhunu kitlesine aksettirmeyi nasıl başardığını incelemektedir. Araştırmacı, Maya Angelou'ya ait dört adet şiirin yanı sıra 1975-2014 yılları arasında yayınlanmış konuşmalarını ele almaktadır. Çalışmada konu edilen şiirler Still I Rise, Phenomenal Woman, Equality ve The Caged Bird adlı şiirlerdir. Ain't That Bad ve Human Family başlıklı iki diğer şiire ise karşılaştırma amacıyla yer verilmiştir. Dayanıklılık ve metanet sayesinde, söz konusu Afrika kökenli Amerikalı kadınlar öfke, acı ve adaletsizlik duygularını umuda dönüştürmeyi başarmıştır. Kadınların ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe karşı umutlarının Maya Angelou'nun eserlerinde nasıl tasvir edildiğini tespit etmek amacıyla çalışmada üçlü bir sosyolojik sınıflandırmadan yararlanılmıştır. Bu sınıflandırmanın ilk iki kategorisi yazarın sosyal çevresi ve yazarın eserlerinin içeriği aracılığıyla yansıttığı felsefesi ve bu felsefenin toplumsal sorun ile nasıl ilintili olduğu konusudur. Üçüncü kategori ise edebi eserin toplumsal etkisi ve okuyucu problemidir. Bu durum edebi eserlerin sosyal çevre, toplumsal dönüşüm ve toplumsal ilerlemeye ne ölçüde dayalı olduğu ile ilgilidir. Çalışmada, Maya Angelou'nun şiirlerinde sosyolojik yaklaşım ve yapısal analiz kullanılarak ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı yöneltilen doğrudan ve sert eleştiriler ortaya konmaktadır. Güzel söz söyleme sanatı, söz sanatları ve sözcük seçimi aracılığıyla, Angelou bağnazlık ve cinsiyetçilik temalarına ışık tutmayı başarmıştır. Diğer bir deyişle, Angelou genel anlamda siyahilere, özelde ise kadınlara karşı uygulanan ayrımcılığın sebebiyle ilgili tüm dünyaya yüksek tonda bir çığlık duyurabilmek için mümkün olan her çabayı sergilemiştir. Bu çabalar içerisinde şiirleri, öyküleri, röportajları ve söylevleri bulunmaktadır. Ayman, H. S. AL-NAIMI, December 2022
Özet (Çeviri)
This study analyzes aspirations for emancipation of African American women and how Maya Angelou manages in her poems and interviews to highlight the spirit of resistance and identity to her audience. The researcher chose Maya Angelou's broadcasted speeches between 1975-2014 besides four of her poems. Those are Still I Rise, Phenomenal Woman, Equality and The Caged Bird. Two other poems, Ain't That Bad and Human Family are used for comparison. Through resilience and steadfastness, those Afro American women could transform the resulting feelings of extreme anger, deep pain and sheer injustice into rays of hope. In order to find out how women's aspirations against racism and sexism were initiated and delineated in Maya Angelou's works, the researcher considers the three classifications for sociological approach: the social environment of the author, the author's philosophy reflected in further acts as well as writings via the content of their literary works and the way they are relevant to the social question. The last one is the social impact of the literary work and the reader problem, which is about the extent literary works relies on the social environment, social transformation and on the social progress. The study reveals how Maya Angelou's poems direct severe criticisms against types of racism and sexism using the sociological approach and the structural analysis. Through elocution and speech, figures of speech, and selection of vocabularies, Angelou could shed light on the themes of bigotry and sexism. In other words, Angelou has used every effort possible to send a loud cry to the whole world about the cause of discrimination against blacks in general, and women in particular. This cry has been materialized by her poetry, narrative works, interviews and talks. Ayman, H. S. AL-NAIMI, December 2022