Verdi'nin La Traviata Operasında Violetta karakteri üzerine bir inceleme
An examination of the character of Violetta in Verdi's Opera La Traviata
- Tez No: 809942
- Danışmanlar: PROF. ARMAN ARTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: G. Verdi, Nietzsche, La Traviata, Violetta, G. Verdi, F. Nietzsche, La Traviata, Violetta
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giuseppe Verdi, 19. yüzyılın önde gelen opera bestecilerinden biri olarak kabul edilir. Eserlerindeki sürükleyicilik ve yalınlık, opera sanatı içinde üstün bir yere sahip olmasını sağlamıştır. Verdi'nin“La Traviata”adlı operası ise yaratıcı teknikleri ve gerçekçi unsurlarıyla döneminin yenilikçi eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu operada özellikle Violetta karakterinin dramatik yapısı ve müzikal yapısı eleştirmenlerin ve müzikseverlerin ilgisini çekmiştir. Bu çalışmada,“Verdi'nin La Traviata Operasında Violetta Karakterinin İncelenmesi”konusu ele alınacak ve Violetta karakterinin, operanın genel dramaturjik yapısı ve müzikal yapısı gibi unsurlarla birlikte ayrıntılı bir şekilde incelenmesi planlanacaktır. Ayrıca, Violetta'nın özgürlük anlayışı, Nietzsche'nin ahlak felsefesi ile karşılaştırılarak analiz edilecektir. Bu karşılaştırma, Violetta'nın karakterini daha derinlemesine anlamak için bir araç olarak kullanılacaktır. Bu çalışma, Verdi'nin“La Traviata”operasının önemli bir unsuru olan Violetta karakterinin çeşitli yönlerinin incelenmesine odaklanarak, operanın tarihi ve sanatsal değerine yeni bir perspektif kazandırmayı amaçlamaktadır. Tezin ilk bölümünde, opera sanatının 18. ve 19. yüzyıllardaki durumunun analizi yapılmış, Verdi ve Nietzsche'nin hayatları incelenmiş, özgürlük ve ahlak kavramları ele alınmış ve Violetta'nın özgürlük arayışı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise,“La Traviata”operası ve Violetta karakteri detaylı bir şekilde incelenerek Nietzsche'nin ahlak felsefesi ile karşılaştırılmıştır. Bu bölüm, Violetta karakterinin daha derinlemesine anlaşılmasına yardımcı olacak ve çalışmanın ana konusu oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Giuseppe Verdi is considered one of the leading opera composers of the 19th century. His ability to create engaging and simple works has ensured his prominent place in the world of opera. Verdi's opera“La Traviata”is recognized as one of the innovative works of its time due to its creative techniques and realistic elements. The dramatic and musical structure of the character of Violetta in particular has captured the attention of critics and music lovers. This study focuses on examining the character of Violetta in Verdi's opera“La Traviata”in detail, taking into account the general dramaturgical and musical structure of the opera. Additionally, Violetta's concept of freedom will be analyzed by comparing it with Nietzsche's concept of morality. This comparison will be used as a tool to gain a deeper understanding of Violetta's character. The aim of this study is to provide a new perspective on the historical and artistic value of Verdi's opera“La Traviata”by examining various aspects of the character of Violetta, which is an important element of the opera. The first section of the thesis analyzes the state of opera in the 18th and 19th centuries, examines the lives of Verdi and Nietzsche, discusses concepts of freedom and morality, and focuses on Violetta's pursuit of freedom. The second section provides a detailed examination of“La Traviata”opera and the character of Violetta, comparing them with Nietzsche's philosophy of morality. This section is an important tool for gaining a deeper understanding of Violetta's character and is one of the main topics of the study.