A comparative study of White Teeth by Zadie Smith and the Tobacco Keeper by Ali Bader based on new historicism
Yeni tarihçilik üzerine Zadie Smith'in Beyaz Dişler'i ile Ali Bader'in Tütün Bakıcısı 'inin karşılaştırmalı bir incelemesi
  1. Tez No: 809940
  2. Yazar: ALI MOHAMMED HASSAN AL MESADY
  3. Danışmanlar: Asst. Prof. Dr. MEMBER ASGHAR HEIDARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Tarihselcilik, White Teeth, The Tobacco Keeper, Greenblatt, Montrose, New Historicism, White Teeth, The Tobacco Keeper, Greenblatt, Montrose
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı Zadie Smith'in White Teeth ve Ali Bader'in The Tobacco Keeper adlı eserlerinde Yeni Tarihselcilik yaklaşımının farklı stratejilerini karşılaştırmaktır. Konuyu tam anlamıyla belirlemek ve açıklığa kavuşturmak amacıyla, çalışmada farklı şartlar altında çeşitli amaçlara hizmet eden karakter rollerini değerlendirmek hedeflenmiştir. Her iki roman da, tarihi pek çok farklı açılardan yansıtan çeşitli durum ve örüntüler içermelerinden ötürü Yeni Tarihçilik yaklaşımı ile pek çok ortak noktaya sahiptir. Söz konusu eserler, barındırdıkları estetik unsurlarla birlikte pek çok çeşitli kültür ile birlikte geçmişe dayalı bir güç mücadelesini beslemektedir. Yeni Tarihselcilik, tarihsel ve toplumsal yazılı kaynaklara dayalı metinleri ve konuşmaları yorumlamayı içeren bir yaklaşım olduğundan dolayı, yapılan karşılaştırma yazarın içinde bulunduğu tarihsel dönemin ideolojisini incelemeye ve o dönemde toplumu etkisi altına alan siyasal erkleri belirlemeye odaklanmaktadır. Bu nedenle, araştırmada iki romanın tarihsel etkisini estetik açıdan aksettirmek amacıyla birtakım gerekli unsurlara değinmek amaçlanmıştır. Araştırma, İngilizce bölümü okuyan öğrencilerin ve edebiyata ilgi duyan kişilerin Yeni Tarihselcilik yaklaşımından yararlanarak benzer karşılaştırmalar yapmalarına imkân sağlamaktadır. Ayrıca bu araştırma, sömürgecilik sonrası karakterlerin maruz kaldığı yabancılaşma, sürgün ve nostaljiye bağlı olarak ortaya çıkan kimlik bölünmesinin nedenleri ve sonuçlarını ortaya koymasından ötürü önem taşımaktadır. Araştırma, nitel bir çalışma olup Yeni Tarihselcilik yaklaşımının doğurduğu karakterlerle birlikte ortaya çıkan söylemler ve davranışların altında yatan niyetleri ve ideolojileri gün yüzüne çıkarmayı hedeflemektedir. Ali Mohammed Hassan ALMESADY, 2022
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the different strategies of New Historicism in Zadie Smith's White Teeth and Ali Bader's The Tobacco Keeper. To fully determine the matter and clarify it, the study aims to consider character roles in different circumstances serving various purposes. Both novels have many elements in common with New Historicism since they contain several situations and patterns reflecting history in quite a number of ways. They provide fuel for a power struggle based on history, bearing many diverse cultures with full of aesthetics. Since New Historicism is an approach to interpreting texts and speeches based on the historical and social written contexts, the comparison focuses on examining the ideology of the writer's historical era and determining the political forces influencing society at that time. Thus, the researcher targets to navigate through a few necessary elements in order to convey the aesthetics of the historical impact of the two novels. The research paves the way for English major students and those who are interested in literature to further similar comparative work using a suggestive tool such as New Historicism. The current study also finds its significance by revealing the causes and effects of identity fragmentation due to alienation, exile, and nostalgia that post colonialism characters undergo. The research is a qualitative study and aims to uncover the intentions and ideologies behind the quotations and behaviors that come up by characters along with New Historicism. Ali Mohammed Hassan ALMESADY, 2022