Öğretmenlik uygulamasını uzaktan eğitim yoluyla tamamlamış özel eğitim öğretmenleri ile yüz yüze eğitim yoluyla tamamlamış özel eğitim öğretmenlerinin özyeterlilik algılarının incelenmesi
Examination of self-efficacy perceptions of special education teachers who completed teaching practice through distance education and special education teachers who completed through face-to-face education
  1. Tez No: 810020
  2. Yazar: OYA ALTINDAĞ TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid 19, Öğretmen özyeterliliği, Öğretmenlik uygulaması, Özel eğitim öğretmenleri, Covid 19, Self-efficacy of teacher, Special education teachers, Teaching practice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırma öğretmenlik uygulamasını yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayan ve 2020-2021 eğitim öğretim yılında Covid 19 salgını sebebiyle uzaktan eğitim yoluyla tamamlayan özel eğitim öğretmenlerinin özyeterlilik algılarının incelenmesini amaçlamaktadır. Nicel bir çalışma olan araştırmada, betimsel araştırma modellerinden olan tarama araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubu tabakalı amaçsal örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Bu doğrultuda iki grup olarak belirlenen katılımcı gruplardan biri öğretmenlik uygulamasını yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayan bir diğeri de öğretmenlik uygulamasını 2020-2021 eğitim öğretim yılında Covid 19 salgını sebebiyle uzaktan eğitim yoluyla tamamlayan özel eğitim öğretmenleridir. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve 55 maddelik Özel Eğitim Öğretmenlerinin Mesleki Özyeterlilik Algısı Ölçeği (Gerez Cantimer, 2015) kullanılarak çevrimiçi yolla toplanmıştır. Veriler %95 güven düzeyinde SPSS programı ile analiz edilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinden Bağımsız Örneklem T-Testi ve Tek Yönlü Anova testleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları; öğretmenlik uygulamasını yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayan özel eğitim öğretmenlerinin mesleki özyeterlilik algı düzeylerinin, uzaktan eğitim yoluyla tamamlayan özel eğitim öğretmenlerine göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bunula birlikte her iki grup için ayrı ayrı yapılan analizler; özel eğitim öğretmenlerinin öz yeterlilik algı düzeylerinin yaşa ve çalışılan yetersizlik türüne göre anlamlı farklılık göstermediğini de ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine the self-efficacy perceptions of special education teachers who completed their teaching practice through face-to-face education and who completed it through distance education due to the Covid 19 epidemic in the 2020-2021 academic year. In the research, which is a quantitative study, survey research, which is one of the descriptive research models, was used. The participant group of the research was formed by stratified purposive sampling method. In this direction, one of the participating groups determined as two groups is special education teachers who completed their teaching practice through face-to-face education and the other one who completed their teaching practice through distance education due to the Covid 19 epidemic in the 2020-2021 academic year.The research data were collected online using the Personal Information Form developed by the researcher and the 55-item The Special Education Teachers' Sense of Professional Self-Efficacy Scale (Gerez Cantimer, 2015). The data were analyzed with SPSS program at a confidence level of 95%. Independent Sample T-Test and One-Way Anova tests were used as the data showed normal distribution. Research findings; revealed that the professional self-efficacy perception levels of special education teachers who completed their teaching practice through face-to-face education were higher than those of special education teachers who completed it through distance education. However, the analyzes made separately for both groups has also been revealed that the self-efficacy perception levels of special education teachers do not differ significantly according to age and type of disability.