Toni Morrison'in En Mavi Göz, Tanri Çocuğu Korusun Ve Arundhati Roy'un Küçük Şeylerin Tanrısı eserlerinde sömürge sonrası çocukluk çağı travmaları temsilleri
Representations of postcolonial childhood trauma in Toni Morrison's The Bluest Eye, God Help the Child and Arundhati Roy's the God of small things
- Tez No: 810041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travması, Tanrı Çocuğu Korusun, En Mavi Göz, Küçük Şeylerin Tanrısı, öteki, Childhood trauma, God Help the Child, The Bluest Eye, The God of Small Things, other
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çocukluk çağı travması fiziksel, duygusal ve cinsel istismarı içerir. Çocuk gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranış ve söylem istismar olarak tanımlanmaktadır. Bu tezin amacı, her biri birer azınlık romanı olarak kabul edilen Arundhati Roy'un Küçük Şeylerin Tanrısı (1997), Toni Morrison'ın Tanrı Çocuğu Korusun (2014) ve En Mavi Göz (1979) adlı eserlerinde çocukluk çağı travmasını incelemektir. Çocukluk travması çocukların hayatını etkiler ve hayatlarının geri kalanını da etkisi altına alabilir. Çalışmada bu romanların seçilmesinin sebebi bu romanlarda çocukluk çağı travmasına maruz kalan bireylerin çoğunlukla azınlık gruplardan veya sömürge geçmişine sahip bireylerden meydana gelmesidir. Bundan da önemlisi bu romanlar toplumsal cinsiyet kodları yüzünden ayrımcılığa maruz kalan kadının durumundan bahsetmektedir. Elbette ki bu romanlarda çocukluk çağı travmasına sadece kadınlar maruz kalmaz ancak toplumsal şiddet kendisini kadınlar üzerinde daha çok göstermektedir. Bu romanlarda ele alınan bir başka konu da Batılı güzellik standartlarının ideal olarak algılanması ve bu standartlara uymayanların ötekileştirilip onlara kendilerini çirkin hissettirilmeleridir. Yani çocukluk çağı travmasına maruz kalanlar çoğunlukla 'öteki' damgası ile yaftalanan bireyler olmuştur.
Özet (Çeviri)
Childhood trauma includes physical abuse, emotional abuse, and sexual abuse. Any behavior or discourse that has a negative impact on child development is abuse. The purpose of this thesis is to analyze childhood trauma in three postcolonial novels: The God of Small Things (1997) by Arundhati Roy, The Bluest Eye and God Help the Child (2014) by Toni Morrison. Childhood trauma affects children's lives and may persist for the rest of their lives. The reason for choosing these novels in the study is that the individuals exposed to childhood trauma in three novels are mostly composed of minority groups or individuals with a colonial background. More importantly, these novels talk about the situation of women who are discriminated because of gender codes. In these novels, not only women are exposed to childhood trauma, but social violence manifests itself more on women. Another issue discussed in these novels is that western beauty standards are perceived as ideal and those who do not comply with these standards are marginalized and made to feel ugly. In other words, those who were exposed to childhood trauma were mostly individuals labeled with the 'other' stigma.