Altın N-heterosiklik karben komplekslerinin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of biological activities of goldN-heterocyclic carbene complex
  1. Tez No: 810040
  2. Yazar: ORHAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Au-NHC, Antikanser aktivitesi, DNA bağlanma, Ksantin Oksidaz, Au-NHC, Anticancer activity, DNA binding, Xanthine Oxidase
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tez kapsamında 7 farklı Au-N-heterosiklikkarben (NHC) kompleksi, Ag-NHC komplekslerinden transmetalasyon yoluyla sentezlenmiştir. Sentezleri tamamlanan NHC tuzları, Ag-NHC ve Au-NHC kompleksleri, yaygın olarak kullanılan spektroskopik tekniklerle karakterize edildi. Aktif bölgedeki bağlanma mekanizmasını araştırmak için tüm Au-NHC komplekslerinin antikanser aktivitesi, DNA bağlanması, Ksantin Oksidaz (XO) inhibitör aktivite çalışmaları değerlendirildi. Au-NHC komplekslerinin insan kolorektal kanserine (Caco-2) ve meme kanseri (MCF-7) hücre hatlarına karşı IC50 değeri MTT yöntemi ile tanımlandı. MCF-7 için 5.2 ± 2 ila 152.4 ± 1 aralığındaki IC50 değerleri, Caco-2 için 5.2 ± 1 ila 152.7 ± 2 M aralığında, 3a, 3b, 3c, 3d ve 3g'nin cisplatinden daha iyi antikanser aktivitesine sahip olduğu belirlendi. Tüm Au-NHC kompleksleri, farklı bakteri ve mantarlara karşı mükemmel antimikrobiyal aktivite göstermiştir. 3a grubuna ait olan kompleks en iyi antimikrobiyal aktivite gösterdi. XO inhibe edici aktivite deney sonuçlarına bakıldığında tüm altın kompleksleri genel olarak kullanılan standart allopurinol ile karşılaştırıldığında XO'a karşı dikkate değer bir inhibisyon aktivitesi göstermiştir. Kompleks örneklerindeki XO aktivitesi için IC50 değeri 0.409 ± 0.033 ile 2.681 ± 0.091 μM arasında belirlendi. 3d kompleksi en düşük IC50 değerini 0.409 ± 0.033 μM olarak gösterdi. Antibakteriyel aktivitede en etkili kompleksin 3d, antifungal aktivitede ise 3e olduğu belirlendi. Agaroz jel görüntülerinden elde edilen sonuçlara göre, 3a kompleksi diğer komplekslere göre DNA'ya daha güçlü bağlanarak süper sarmal formdaki (I) plazmitin yavaş hareketine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 7 different Au-N-heterocyclic carbene (NHC) complexes were synthesized from Ag-NHC complexes via transmetallation. The synthesized NHC salts, Ag-NHC and Au-NHC complexes were characterized by widely used spectroscopic techniques. Anticancer activity, DNA binding, Xanthine Oxidase (XO) inhibitory activity studies of all Au-NHC complexes were evaluated to investigate the binding mechanism at the active site. The IC50value of Au-NHC complexes against human colorectal cancer (Caco-2) and breast cancer (MCF-7) celllines were determined by MTT method. IC50 values in the range of 5.2 ± 2 to 152.4 ± 1 for MCF-7 and 5.2 ± 1 to 152.7 ± 2 M for Caco-2, 3a, 3b, 3c, 3d and 3g were found to have beter anticancer activity than cisplatin. All Au-NHC complexes showed excellent antimicrobial activity against different bacteria and fungi. The complex belonging to group 3a showed the best antimicrobial activity. From the XO inhibitory activity assay results, all gold complexes showed remarkable inhibition activity against XO compared to the commonly used Standard allopurinol. The IC50 value for XO activity in the complex samples was determined between 0.409 ± 0.033 and 2.681 ± 0.091 μM. The 3d complex showed the lowest IC50 value of 0.409 ± 0.033 μM. It was determined that 3d was the most effective complex in antibacterial activity and 3e in antifungal activity. According to the results obtained from agarose gel images, the 3a complex bound to DNA more strongly than the other complexes and caused slow movement of the plasmid in super spiral form (I).