Psikiyatri kliniğine başvuran hastalarda empati düzeyi ve dolaylı utanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between empathy and vicarious embarrasment in patients admitted to a psychiatric clinic
- Tez No: 810057
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: dolaylı utanma, empati, psikiyatrik bozukluklar, vicarious embarrassment, empathy, psychiatric disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Çalışmanın amacı, ayaktan psikiyatri tedavisi alan hastalarda empati düzeyleri ile dolaylı utanma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Dolaylı utanma, zaman zaman empatik utanma olarak da nitelendirilmesinden dolayı empati kavramıyla yakın ilişkilidir. Çalışmada empati ve dolaylı utanma arasındaki ilişki cinsiyet medeni hal eğitim düzeyi, çalışma durumu, yaş ve alınan tanıya değişkenlerine göre karşılaştırılmıştır. Yaşları 17 ile 59 arasında değişen 76 katılımcı ile çalışma yürütülmüştür. Araştırmada demografik bilgi formu, Dolaylı Utanma Ölçeği ve Empati Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Veri analizleri ise regresyon analizi, varyans analizi ve t-testi ile yapılmış olup veriler betimleyici istatistik bilgileri ile birlikte sunulmuştur. Analiz sonuçlarına göre empati ile dolaylı utanma arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyete empati ölçeği puanlarında anlamlı bir farklılık yaratırken empati düzeylerinde etkili olmamıştır. Medeni halin dolaylı utanma üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucu çalışmanın anlamlı bulgularından bir diğeri olarak saptanmıştır. Yaş grupları dolaylı utanma düzeyleri bakımından farklılık göstermiştir fakat empati düzeyi bakımından istatiksel bir anlamlılık göstermemiştir. Çalışma durumu ve eğitim düzeyine göre ölçek puanlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Alınan tanılara göre hastalar sınıflandırılmış ve ölçek puanları açısından bir farklılaşma olup olmadığı incelenmiş ancak anlamlı bir sonuç elde edilememiştir. Çalışmanın, ayaktan psikiyatri tedavisi gören hastalarda dolaylı utanma ve empati ilişkisinin birlikte incelendiği çalışmaların az sayıda olması sebebiyle literatüre önemli bir katkı sağladığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the relationship between empathy levels and vicarious embarrassment levels in outpatient psychiatric patients. Vicarious shame is closely related to the concept of empathy, as it is sometimes described as empathetic shame. In the study, the relationship between empathy and vicarious embarrassment was compared according to the variables of gender, marital status, education level, working status, age, and diagnosis. The study was conducted with 76 participants between the ages of 17 and 59. Demographic information form, Vicarious Shame Scale, and Empathy Quotient were used as data collection tools in the study. Data analysis was performed by regression analysis, variance analysis, and t-test, and the data were presented with descriptive statistical information. According to the analysis results, a positive relationship was found between empathy and vicarious embarrassment. While creating a significant difference in gender empathy scale scores, it was not effective in empathy levels. The result that marital status has a significant effect on vicarious embarrassment was found to be another significant finding of the study. Age groups differed in their vicarious embarrassment levels, but they did not show statistical significance in terms of empathy level. There was no significant difference in scale scores according to working status and education level. The patients were classified according to the diagnoses received and whether there was a differentiation in terms of scale scores was examined, but no meaningful result was obtained. It was emphasized that the study made an important contribution to the literature due to the small number of studies examining the relationship between vicarious embarrassment and empathy in outpatient psychiatric patients.