Türkiye'de bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin göç ve uyum sürecinde sivil toplum kuruluşları
Non-governmental organizations in the process of migration and adaptation of Syrians under temporary protection in Turkey
  1. Tez No: 810071
  2. Yazar: HANDAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uyum, Geçici Koruma, Suriyeli Göçmenler, Sivil Toplum Kuruluşları, Migration, Integration, Temporary Protection, Syrian Immigrants, Non-Governmental Organizations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Arap Baharının etkisiyle 2011 yılında Suriye'de ortaya çıkan iç savaş sonrası Türkiye'ye büyük bir göç hareketi başlamıştır. Coğrafi konumu gereği doğal göç yolları üzerinde bulunan ve pek çok defa göç almış olan Türkiye için Suriyeli göçmenler farklı bir deneyim oluşturmuştur. Başlangıçta kamplarda kalan bu göçmenler misafirlik süresinin uzamasıyla birlikte Türkiye'nin farklı bölgelerine dağılmışlardır. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin eğitim, sağlık ve barınma gibi ihtiyaçları ülkede sosyokültürel, iktisadi ve politik değişimlere neden olduğu gibi Suriyeli göçmenlere yönelik algılar da değişmeye başlamıştır. Geri dönüşün olmayacağının anlaşılması ile birlikte Suriyelilerin Türkiye'deki şartlara uyum sağlayabilmeleri önemli bir konu haline gelmiştir. Devlet kurumlarının sorunların çözümünde yetersiz kaldığı noktalarda sivil toplum kuruluşlarının önemi daha da artmıştır. Türkiye'de bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin kalış sürelerinin uzaması ile birlikte ekonomik, politik, sosyal ve kültürel sorunlar yaşanırken, toplumlar arasındaki uyumun sağlanabilmesinde sivil toplum kuruluşlarının sürece nasıl dâhil olduğu, üstlendikleri rolleri ve sağladıkları katkıları tespit edebilmek, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile görüşmeler yapılmış, verilen cevaplar ve yapılan yorumlar doğrultusunda sorular çeşitlendirilerek derinlemesine bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerin analiz ve yorumlamalarından sivil toplum kuruluşlarının uyum sürecine sağladığı katkı ile yaptıkları çalışmalar tespit edilmeye, çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the civil war that emerged in Syria in 2011 with the effect of the Arab Spring, a great migration movement started to Turkey. Syrian immigrants have created a different experience for Turkey, which is located on natural migration routes due to its geographical location and has received many immigrants. These immigrants, who initially stayed in the camps, dispersed to different parts of Turkey with the prolongation of their stay. The needs of Syrians under temporary such as education, health and accommodation have caused sociocultural, economic and political changes in the country, as well as perceptions towards Syrian immigrants have begun to change. With the understanding that there will be no return, it has become an important issue for Syrians to adapt to the conditions in Turkey. The importance of non-governmental organizations has increased even more at points where state institutions are insufficient in solving problems. The aim of this study is to determine how non-governmental organizations are involved in the process, the roles they undertake and the contributions they provide in ensuring harmony between societies, while the length of stay of Syrians under temporary protection in Turkey is experiencing economic, political, social and cultural problems. Interviews were conducted with the semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, and in-depth information was tried to be obtained by diversifying the questions in line with the answers and comments made. From the analysis and interpretation of the data obtained, the contribution of non-governmental organizations to the harmonization process and their work were tried to be determined, and solution proposals were tried to be developed.