10-11 yaş çocuklarında çizgi roman okumanın anne çocuk ilişkisine etkisi
The effect reading comics on the mother-child relationship in 10-11 years old chilldren
  1. Tez No: 810174
  2. Yazar: MELİKE SÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi Roman, Ebeveyn Çocuk İlişkisi, Bağlanma Kaçınması, Bağlanma Kaygısı, Comics, Parent Child Relationship, Attachment Avoidance, Attachment Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı 10-11 yaş çocuklarında çizgi roman okumanın anne çocuk ilişkisine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın tipi ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel çalışmadır. Araştırmanın evrenini Kayabey Şehit Ferruh Kulaoğlu Ortaokulunda öğrenim gören 126 beşinci sınıf öğrencisi ve bu öğrencilerin annesi, çalışma her grupta 30 kişi olmak üzere 60 anne ve 60 çocukla tamamlanmıştır. Çalışmanın verileri“Bilgi Formu, Aile İçi Yakın İlişkilerde Deneyimler Ölçeği Kısa Formu ve Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki anne çocuk ikilileri 6 hafta boyunca haftada 1 gün, günde 20-30 dk belirlenen çizgi romanları birlikte okumuşlardır. Deney grubunda yer alan çocukların müdahale öncesi bağlanma kaçınması (19.46 ± 9.64) düzeyinin müdahale sonrası bağlanma kaçınması düzeyinden (15.43 ± 9.56) anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır (p< .01). Deney grubunda yer alan annelerin müdahale öncesi olumsuz ebeveyn çocuk ilişkisi (20.06 ± 3.39) düzeyinin müdahale sonrası olumsuz ebeveyn çocuk ilişkisi düzeyinden (14.13 ± 3.35) anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p< .01). Benzer şekilde, kontrol grubunda yer alan annelerin müdahale öncesi olumsuz ebeveyn çocuk ilişkisi (19 ± 3.41) düzeyinin müdahale sonrası olumsuz ebeveyn çocuk ilişkisi düzeyinden (13.83 ± 3.46) anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p< .01). 10-11 yaş çocuklarında çizgi roman okumanın olumlu anne çocuk ilişkisini artırmada, olumsuz anne çocuk ilişkisini ve bağlanma kaçınmasını azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir. Okullarda olumlu anne çocuk ilişkisinin desteklenmesi, olumsuz anne çocuk ilişkisinin azaltılması ve güvenli anne çocuk bağlanmasının desteklenmesi için çizgi roman okumalarının teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of reading comics on the mother-child relationship in children aged 10-11. The type of research is a quasi-experimental study with a pre-test and post-test control group. The population of the study consisted of 126 fifth-grade students studying at Kayabey Şehit Ferruh Kulaoğlu Secondary School and the mothers of these students, the study was completed with 60 mothers and 60 children, 30 of whom were in each group. The data of the study were collected by using the“Information Form, Short Form of the Experiences in Close Family Relationships Scale, and the Parent-Child Relationship Scale”. The mother-child pairs in the experimental group read the determined comics together for 20-30 minutes a day, once a week for 6 weeks. The level of attachment avoidance (19.46 ± 9.64) before the intervention of the children in the experimental group was significantly lower than the level of attachment avoidance (15.43 ± 9.56) after the intervention (p< .01). The level of the negative parent-child relationship (20.06 ± 3.39) before the intervention of the mothers in the experimental group was significantly higher than the level of the negative parent-child relationship (14.13 ± 3.35) after the intervention (p< .01). Similarly, the level of the negative parent-child relationship (19 ± 3.41) before the intervention of the mothers in the control group was found to be significantly higher than the level of the negative parent-child relationship (13.83 ± 3.46) after the intervention (p< .01). Reading comics in children aged 10-11 is effective in increasing the positive mother-child relationship, reducing the negative mother-child relationship and attachment avoidance. It is recommended to encourage reading comics in schools to support positive mother-child relationships, reduce negative mother-child relationships, and support secure mother-child bonding.