ذكر الجبال وما جاء في معناها في القرآن
Kuran'ın dağları tavsifi-konulu tefsir araştırması
  1. Tez No: 810204
  2. Yazar: ABDULMUTTALEB MHMOOD MAJEED MAJEED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Dağ, Höyükler, Veted, tespit, yer, menfaatlar, Tefsir, Mountain, Mounds, Veted, Fixation, Location, Interests
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu tez, özellikle dağlar hakkında nesnel yorumların bir koludur. Konuları, dağların oluşumuyla ilgili dört ana ekseni ve ibadetler ile ilişkisini ele almaktadır, dağların oluşumu Allah'ın gücünü ve insanı yüceltmesini gösterir. Bu tez, Kur'an-ı Kerim'de dağlarla ilgili elli ayet hakkında kapsamlı tefsirlerin beyanını içermektedir, nebevi kanıtlar ile birlikte, bu ayetlerin ilk ve gizli anlamlarından bazı dokunuşlar ve düşünceler gösterilirken, bedenlerden önce ruhların dağların yaratıcısı olan Allah'a olan inancının taşmasını sağlamak. Bu tez, dağların farklı seviyelerle ilişkileri olduğunu gösterir, bunların başında inanç, ibadet, sosyoloji, siyaset, ticaret, ekonomi ve mimarlık ilişkileri gelmektedir, çünkü dağlarda hayatın devamı için hayatın nabız alması ve ruhla bürünmesi için bir çok menfaat vardır. Bu tezin en önemli amacı, ilk önce Yüce Allah'a ilahiyat ve tanrılık kabulü, bu da Allah'ü tealanın dağları yaratmasında , yüceltmesinde ve menfaattarının saymasında beyan edilmiştir, daha sonra dağa ayetleri ile ilgili zaman zaman şüpheciler tarafından atılan şüphelere cevap vermekte beyan edilmiştir, üçüncü olarak mümkünse dağlarla ilgili Kuran metinlerini bilimsel gerçeklerle birleştirmek ve uzlaştırmak la beyan edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study of objective interpretations, especially about mountains. In its content, it deals with the four main axes of the formation of mountains and their relationship with worship. It also shows God's power and glorification of man in the formation of mountains. This thesis includes the statement of comprehensive commentaries on the fifty verses of the Qur'an about mountains. Along with prophetic evidence, it contains some comments and reflections on the original and hidden meanings of these verses. He wants to ensure that the faith of the souls in Allah, the creator of the mountains, overflows before the bodies. This thesis shows that mountains have relationships with different levels. At the beginning of these are the relations of faith, worship, sociology, politics, trade, economy and architecture. The reason for this is that there are many benefits for the continuation of life in the mountains, for life to take a pulse and to be covered with spirit. The most important aim of this thesis is, first of all, the acceptance of divinity and deity in Almighty Allah. This is expressed in Allah's creation and exaltation of the mountains and the counting of his beneficiaries. Later, it was declared to respond to the doubts thrown by skeptics about the mountain verses from time to time. Thirdly, if possible, it is stated by combining and reconciling the Qur'anic texts about mountains with scientific facts.