فقه الامام السمرقندي _ كتاب ميزان الاصول في نتائج العقول المجلد الاول أنموذجا
Mîzânu'l-usûl fî netâici'l-ukûl adlı eser üzerinden İmam es-Semerkandî'nin fıkhı (Örnek olarak birinci cilt)
- Tez No: 810203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Alauddîn es-Semerkandî, Mizânü'l-usûl, Emir, Nehiy, Jurisprudence(Fiqh). Aladdin Al-Samarkandi. Mizan al-Usul. Command. Prohibition
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezin amacı imam Ebû Bekir Alâuddîn es-Semerkandî'nin Mizânü'l-usûl fî netâici'l-ukûl isimli eserinden hareketle fıkıh anlayışını ortaya koyup, fıkıh ve akâidle ilgili konulardaki görüşlerini tespit etmektir. Araştırma, Semerkandî'nin Usul ve furu konularındaki derin anlayışı ve fıkıh bilgisinin örneği olarak eserin birinci cildiyle sınırlandırılmıştır. Müellifin yaşadığı dönem, şahsi ve ilmi hayatı yazılırken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Semerkandî'nin eserindeki konuyla ilgili meselelerin bir araya getirilmesi, açıklanıp, yorumlanması, alimlerin görüşlerinin kıyaslanması, taassuptan uzak bir şekilde delile uygun görüşün tercih edilmesinde analitik tümevarım yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden en önemlileri şunlardır: Semerkandî Hanefî olup, mezhebe hem usul hem de furu fıkıh konularında katkıları olmuştur. Hanefi mezhebine büyük hizmetleri olan birçok âlim yetiştirmiştir. Mîzânu'l- usûl isimli eserinde şer'î hükümleri istinbât ederken kitap, sünnet icmâ, kıyas gibi asli; örf, sahâbe kavlî gibi tebeî delillere dayanmıştır. Fıkhi görüşlerinin derinliği ve istinbât kuvvetine delalet eden görüşleri vardır. Zira müellif, furu fıkıh konularını usul ile irtibatlandırmıştır. Eser Semerkandî'nin içtihad ve fıkıh konularında istinbât etmenin şartlarından olan ihtilaflı konulardaki maharetine delalet eder. Muhaliflerle tartışırken kullandığı usul, delalet yönünü de açıklayacak şekilde sarih delilleri zikretmesi eseri diğer kitaplardan ayıran en önemli vasıflardandır. Müellif sadece Hanefîlerin görüşlerini vermekle yetinmemiş, başta Şâfiî olmak üzere diğer mezheplerin görüşlerini de vermiştir. Görüşler arasındaki tercihini delile göre yapmıştır. Akaid konularını Eş'arî ve Mâtürîdîlerin görüşleri delil getirerek açıklamıştır. Zaman zaman Ehl-i sünnete muhalif Mutezile ve diğer mezheplerin görüşlerine de değinmiştir. Müellifin kaynaklarının çeşitliliği, farklı fıkıh konularını çok geniş ve ayrıntılı bir şekilde tartışabilmesi, geniş bilgi birikimi ve ilmi yeterliliğine delalet eder. Aynı konuyla ilgili farklı görüşleri vermesi mezhep taassubunun olmadığını ve fetva konusundaki takvasını gösterir. Bütün bunlar onun zati hayatında tespit edilen hususlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed at clarifying the jurisprudence of Imam Abu Bakr Ala' Al-Din Al- Samarqandi (d. 540 AH), and extracting his views on doctrinal and jurisprudential issues through his book on the principles of jurisprudence called (Mizan al-Usul fi Nahat al-Uqul), The scope of this study is defined in the first volume of it as a model for the imam's jurisprudence, and his firm understanding of the principles and branches. This study relied on the historical descriptive approach when tracing the author's era, his personal and scientific translation, and the analytical inductive approach, by following the issues in the book of Imam al-Samarqandi, clarifying the issue and then editing it, then clarifying the sayings in it, discussing the evidence, and giving preference to what appeared to be preferred by the researcher. away from fanaticism. The most important results of this study were: that Imam al-Samarqandi is one of the great Hanafi scholars who served the school of jurisprudence and principles, and great scholars graduated from him who had a great service to the Hanafi school of thought, and that he relied in his book Mizan al-Usool on the original sources (the Qur'an, Sunnah, consensus and analogy) in deriving legal rulings, and dependent sources such as custom and the saying of the companion, and he had opinions and weightings that indicated his depth and deductive jurisprudential capabilities, as the author excelled in linking jurisprudential issues with fundamentalist rules, Al- Samarqandi's book indicates his wide knowledge of the jurisprudence of the opponent - which is a condition of jurisprudence and jurisprudential deduction - just as the way he discussed others who disagreed with his opinion, and his mention of clear evidence with the aspect of evidence from it was what distinguishes the book. In his sayings, the author did not confine himself to his Hanafi school of thought, rather he took from other schools such as the Shafi'i school, and he used to choose from the opinions what he saw as closer to the evidence. other than the belief of Ahl al-Sunnah wal-Jama'ah. The diversity of the author's sources and his ability to discuss various jurisprudence, fundamentalist and doctrinal issues in a very wide and detailed way reflects his broad knowledge and good scientific mastery, Also, his interest in presenting different sayings on a single issue indicates his objectivity and that he does not fanatically adhere to his jurisprudential school of thought, and his piety in issuing fatwas, and this is what is known about him in his autobiography.