عناية القرآن بحقوق أهل الكتاب
Kuran'ın Ehlû-i Kitab'ın hukuklarına bakışı
  1. Tez No: 810211
  2. Yazar: SHAYMAA YOUNUS MAHW MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YACOUB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, Hukuk, Ehli Kitap, Yahudiler, Hiristyanlar, Ehli Zimmet, care, rights, people of the book, Jews, Christians, dhimmis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Cenab-ı Hak, Kur'an'ı vahyetti ve onu hayat ve münasebetleri düzenlemek için bir anayasa yaptı, böylece Kur'an, İslam dinini Müslümanlar için bir yaşam tarzı, onların yönetimi için bir anayasa ve hayatın her alanında bir yasama kaynağı, yerel ve uluslararası bireysel ve toplumsal ilişkilerinin düzenlenmesi yaptı. İslam dini, İslam dinini benimsemeyen toplumları yok etmeye mahkûm etmemiş, Kur'an-ı Kerim, Kitap Ehli'ne işlerinde ve yasamada özel bir konum ayırmıştır. İslam ülkelerinde kalıcı olarak ikamet eden Kitap Ehli'ni Kur'an-ı Kerim gözetti, onlara daha önce hiçbir mevzuatın sağlamadığı hakları garanti etti ve İslam ülkelerinde dini, sosyal ve siyasi haklarından yararlanarak yaşadılar. Aynı şekilde Kur'an, ülkede geçici olarak ikamet eden Kitap Ehli'nin haklarını, sürekli ikamet edenlere göre daha az hakla gözetmiştir. Kuran, Müslümanları kendilerine bu hakları garanti altına almakla yükümlü tutmuştur. Kur'an, Kitap Ehli'ni hükümlerle, yasalarla ve amellerle ayırmış, onlara takvâyı emretmiş, onlarla sadece daha iyi olanın haricinde tartışmayı yasaklamış ve onlarla yemek yemeyi ve onlarla evlenmeyi helâl kılmıştır. Bütün bu hükümler, gayrimüslim ülkelerde dahi olsalar ve Darü'l-İslam'da ikamet eden Kitap Ehli, bazı görevleri farz kılmış ve bu kanunların esasını adalet ve hoşgörü yapmıştır.
Özet (Çeviri)
God Almighty revealed the Qur'an and made it a constitution to regulate life and relationships, so the Qur'an made the Islamic religion a platform for Muslims' life, a constitution for their rule, and a source of legislation in all aspects of life, regulating their individual and social relations, local and international, and the Islamic religion did not condemn societies that do not follow the religion of Islam, The Holy Qur'an singled out the People of the Book a special position in dealings and legislation. The Holy Qur'an took care of the People of the Book who reside in the Islamic countries permanently, and guaranteed them rights that no legislation had achieved before, and they lived in the Islamic countries enjoying their religious, social and political rights. The rights of permanent residents, and the Qur'an obliged Muslims to guarantee these rights for them. The Qur'an singled out the People of the Book with rulings, legislation, and dealings, so it enjoined their righteousness, and forbade arguing with them except in the best way, and made it lawful to eat with them and intermarry with them, all of these provisions even if they were in non-Muslim countries, and made it obligatory for the People of the Book residing in the House of Islam to have some duties, and made the basis of these legislations justice. and tolerance.