C3 glomerülopati histopatoloji indeksinin prognoz ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between C3 glomerulopathy histology index and prognosis
- Tez No: 810237
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA AKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: C3 glomerülopati, histopatoloji indeksi, prognoz, son dönem böbrek yetmezliği, Glomerulopathy, Prognosis, Index, End stage renal disease
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: C3 glomerülopati alternatif kompleman yolundaki bozukluk nedeniyle ortaya çıkan, glomerüllerde C3 birikimiyle karakterize nefritleri kapsayan bir antitedir. Nadir bir hastalık olan C3 glomerulopati her iki cinsi de etkilemektedir ve insidansı 1-2/1 milyon olarak izlenmiştir. C3 glomerülopati histopatoloji indeksi, C3 glomerülopati olguların prognozunu ve tedavi yöntemlerini belirlemede fayda sağlayabilir. Bu konuda az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, C3 glomerülopati olgularında, C3 glomerülopati histopatoloji indeksinin olguların prognozuyla ilişkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversites Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2015-2021 yılları arasında, C3 glomerülopati tanısı almış 29 olgunın dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Olguların, parafin bloklarından hazırlanmış olan Hematoksilen-eozin (HE), Periodic acid-Schiff (PAS) ve Masson Trichrome (MT) boyalı preperatları C3 glomerülopati histopatoloji indeksine göre değerlendirilerek, olgulara total aktivite ve total kronisite skorları verildi. Arşiv taraması yapılarak olguların, demografik, klinik ve laboratuvar verilerine ulaşıldı. Olguların total aktivite ve total kronisite skorları, olguların takip sonundaki klinik bulgularıyla istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 29 hastanın median yaşı 19 yıl idi (4-67 yıl). Kadın/erkek oranı 0,93/1 idi. Olgular total aktivite skoru ve total kronisite skoru değerlerine ve SDBY'ye (Son dönem böbrek yetmezliği) gidiş olup olmamasına göre gruplara ayrıldı. Olguların total aktivite skoru 12'nin altında olan 2 hastada (%16,7) kronik böbrek hastalığı evre 5 (KBH 5) progresyonu izlenirken, skoru 12 ve üzerinde olan 6 hastada (%35,3) KBH 5 progresyonu izlenmişti. KBH 5 progresyonu sıklıkları açısından izlenen bu farklılık istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşamadı (p=0,408). Benzer şekilde total aktivite skoruna göre hastalar ayrıldığında transplant (p=0,556) ve SDBY'ye gidiş sıklığı (p=0,449) açısından gruplar arasında farklılık görülmedi. Total aktivite skoru 12 ve üzerinde olanların tanı anındaki proteinüri (p=0,017) seviyesi daha yüksek, C3 düşüklüğü sıklığı daha fazlaydı (p=0,026). Total kronisite skoru 2 ve üzerinde olanların median yaş değeri skoru 2'nin altında olanlardan anlamlı derecede daha büyüktü (p=0,004). Total kronisite skoru 2'nin altında olan 2 hastada (%11,8) KBH 5 progresyonu izlenirken, skoru 2 ve üzerinde olan 6 hastada (%50) KBH 5 progresyonu izlenmişti. Skoru 2 ve üzerinde olanlarda KBH 5 progresyon sıklığı anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,038). Benzer şekilde skoru 2 ve üzerinde olan hastalarda transplant (p=0,021) ve SDBY'ye (p=0,005) gidiş sıklığı daha yüksekti. Sonuç: C3 glomerülopati histopatoloji indeksinin total aktivite skoru, olguların prognozu ile anlamlı ölçüde ilişkili bulunmamıştır. Total kronisite skoru daha yüksek olguların SDBY, kronik böbrek hastalığı evre 5 ve transplant ihtimali daha yüksektir. Total aktivite skorunun prognozla ilişkisi yeni çalışmalarla araştırılabilir. Total kronisite skoru rutin pratikte C3 glomerülopati olgularının prognozunu öngörmede ve tedavi yaklaşımını belirlemede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: C3 glomerulopathy is an entity that occurs due to the defect in the alternative complement pathway and includes nephritis characterized by C3 accumulation in the glomeruli. C3 glomerulopathy, which is a rare disease, affects both sexes and its incidence has been observed as 1-2/1 million. C3 glomerulopathy index can be useful in determining the prognosis and treatment methods of C3 glomerulopathy cases. There are few studies on this subject. This study aims to determine the relationship between C3 glomerulopathy index and prognosis in C3 glomerulopathy cases. Materials and Methods: This is a retrospective study that included 29 cases diagnosed with C3 glomerulopathy between 2015-2021 in Erciyes University Faculty of Medicine, Department of Pathology. Hematoxylin-eosin, PAS and MT stained glass slides of the cases prepared from paraffin blocks were evaluated according to the C3 glomerulopathy histopathology index and total activity and total chronicity scores were given to the cases. Demographic, clinical and laboratory data of the cases were obtained by scanning the archives. The total activity and chronicity scores of the cases were statistically compared with the clinical findings of the cases at the end of the follow-up. Results: The median age of 29 patients included in the study was 19 years (4-67 years). The female/male ratio was 0.93/1. The cases were divided into groups according to their total activity score and total chronicity score, and whether progressing to ESRD (end stage renal disease) or not. In our study, 2 patients (16.7%) with a total activity score below 12 had chronic kidney disease stage 5 (CKD 5) progression, while 6 patients (35.3%) with a score of 12 and above had CKD 5 progression. This difference, which was observed in terms of CKD 5 progression, did not reach statistical significance (p=0.408). Similarly, when the patients were separated according to the total activity score, there was no difference between the groups in terms of transplant (p=0.556) and ESRD frequency (p=0.449). Those with a total activity score of 12 and above had higher proteinuria (p=0.017) and a higher frequency of low C3 levels (p=0.026). The median age of those with a total chronicity score 2 and higher, is significantly higher than those with a total chronicity score lower than 2 (p=0.004). CKD 5 progression was observed in 6 patients (50%) with a score of 2 and above. The frequency of CKD 5 progression was significantly higher in those with a score of 2 and above (p=0.038). Similarly, the frequency of transplant (p=0.021) and ESRD (p=0.005) was higher in patients with a score of 2 or higher. Conclusion: The total activity score of the C3 glomerulopathy histopathology index was not significantly associated with the prognosis of the cases. Cases with a higher total chronicity score are more likely to have end stage renal disease, chronic kidney disease Stage 5, and transplant. The relationship between total activity score and prognosis can be investigated with new studies. The total chronicity score can be used in routine practice to predict the prognosis of C3 glomerulopathy cases and to determine the treatment approach.