Proje yönetimi başarısını konu alan akademik çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of academic studies on project management success
- Tez No: 810457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Proje, Proje Yönetimi, Proje Başarısı, Bibliyometri, Project, Project Management, Project Success, Bibliometrics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomik ve Sosyal Etki Değerlendirme Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Proje yönetimi, projenin belirlenen hedeflere ulaşmak için zaman, bütçe ve kapsam gibi faktörleri dikkate alarak planlama, organize etme, yönlendirme ve her aşamayı kontrol etme sürecidir. Bu bağlamda proje yönetimi askeri, mimari, eğitim ve sanayi gibi farklı niteliklere sahip her alanı ilgilendirebilmektedir. Nitekim birçok ulusal ve uluslararası çalışana sahip sektör yatırımcıları bünyesinde oluşturdukları proje departmanlarıyla bu alana verdikleri önemi ortaya koymaktadır. Proje yönetiminin gün geçtikçe öneminin hissedilmesiyle birlikte uluslararası sahada varlığını hissettiren proje yönetiminde söz sahibi olan Project Management Institute (PMI), International Project Management Association (IPMA) ve Association for Project Management (APM) gibi kuruluşlar da çizdikleri yol haritalarıyla günümüzde proje yöneticilerine katkıda bulunmaya devam etmektedirler. Ayrıca alana özgü yapılan akademik çalışmalar projelerin başarıyla yönetilmesinde proje yöneticilerine katkı sunan diğer yol göstericiler olmuşlardır. Tez çalışmasında, proje yönetimi başarısı konusunda Web of Science (WoS) veri tabanında endekslenen akademik makaleler incelenmiş ve bibliyometrik analiz yöntemiyle tablo, grafik ve bilim harita tekniği kullanılarak yorumlamalar yapılmıştır. Sonuçlar proje yönetimi başarısına yönelik literatürün yorumlanmasını içerdiğinden bu alanda yapılacak çalışmalar için yol gösterici niteliktedir ve alanın geçmişini analiz ederken geleceğine ilişkin çıkarımlar yapması açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Project management is the process of planning, organizing, directing and controlling every aspect of a project, taking into consideration factors such as time, budget and scope in order to achieve the defined objectives. In this context, project management is relevant to various fields with different characteristics, including military, architecture, education and industry. Indeed, the establishment of project departments by sector investors with numerous national and international employees highlights the importance they attach to this field. As the significance of project management is increasingly recognized, organizations such as the Project Management Institute (PMI), International Project Management Association (IPMA), and Association for Project Management (APM) have emerged as influential players in the international arena, providing valuable contributions to project managers through their outlined roadmaps. Furthermore, specific academic studies conducted in the field have served as additional guiding references for project managers in successfully managing projects. In the thesis study, academic articles indexed in the Web of Science (WoS) database were examined in terms of project management success and interpretations were made using bibliometric analysis methods, including tables, graphs and science mapping techniques. The obtained results hold significant guiding qualities for future studies in the field, as they involve the interpretation of literature related to project management success. Moreover, they are important in terms of making inferences about the future while analyzing the past of the field.