Oral kavite kanserlerinde metabolik tümör volümü ve total glikolitik aktivitenin prognoz üzerine etkileri
Effects of metabolic tumor volume and total glycolytic activity on prognosis in oral cavity cancers
  1. Tez No: 810461
  2. Yazar: BAYRAM BARIŞ BÜYÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik tümör volümü, total glikolitik aktivite, oral kavite kanserleri, PET-BT, total glycolytic activity, metabolic tumor volüme, total lesion glycolysis, oral cavity cancer, PET-CT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız Pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografi (PET-BT) ile hesaplanabilen metabolik tümör volümü (MTV) ve total glikolitik aktivitenin (TGA) prognoz üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma prospektif olarak yapılmış ve ilk defa oral kavite yassı hücreli karsinom (YHK) tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların küratif tedavisi tamamlandıktan sonra kontrol süreci başlanmış ve hasta rutin kontrolleri 1.ay, 3.ay, 6.ay, 1.yılda yapılmıştır. 1 Mart 2021 ve 1 Ocak 2022 tarihi arasında hasta toplama ve küratif tedaviler son bulmuştur. Tedavi sonrası takip süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. En son hastanın küratif tedavisi sonrası takip süreci en geç 1 Ocak 2023 tarihinde bitmiş olup takip süreçleri bittikten sonra çalışmanın istatiksel kısmına geçilmiştir. Bulgular: Rekürrens ve mortaliteyi öngörmede sırasıyla; SUV max, MTV ve TGA ölçümlerinin istatistiksel olarak anlamlı bir belirleyiciliğinin olup olmadığı ROC eğrisi altında kalan alan ve %95 güven aralıkları hesaplanarak değerlendirildi. Rekürrens ve mortalite üzerinde etkili olabileceği düşünülen olası tüm değişkenlerin istatistiksel açıdan önemlilikleri tek değişkenli lojistik regresyon analizleriyle araştırıldı. Çalışmamızda MTV 3,30 cut-off değer olarak hesaplandığında rekürrens olanların %63,6'sı 3,30 üzerinde izlenmiş ancak sonuç istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. TGA için ise 16,55 cut-off değeri belirlendikten sonra yapılan istatiksel incelemede 16,55 üzeri olan TGA değerlerinde nüks oranı %81,8 olarak izlenmiş ve rekürrens görülme ihtimali 6,923 kat artarak istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: MTV ve TGA değerlerinin artmış olması OKK'lerde nüks ihtimalini artırmaktadır. Hasta sayısının artırılarak çalışmanın genişletilmesi ile MTV ve TGA için belirlenebilecek cut-off değerleri ile tanı ve tedaviyi yönlendirmede etkinliği artırabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In this study, our aim is to investigate the effects of Metabolic Tumor Volume (MTV) and Total Glycolytic Activity (TGA), which can be calculated on PET-CT, on prognosis. Materials and Method: The study was conducted prospectively and patients diagnosed with oral cavity squamous cell carcinoma (SCC) for the first time were used. After the curative treatment of the patient was completed, the control process was started and the patient's routine controls were performed at the 1st month, 3rd month, 6th month, and 1st year. Patients were recruited on March 1, 2021, which was the start date of the study, and patient recruitment and curative treatments ended between March 1, 2021, and January 1, 2022. The follow-up period after treatment was determined as 2 years. Accordingly, the follow-up process of the last patient after the curative treatment was completed on January 1, 2023, at the latest, and the statistical part of the study was started after the follow-up processes were completed. Results: In predicting recurrence and mortality, respectively; Whether the SUV max, MTV and TGA measurements were statistically significant was evaluated by calculating the area under the ROC curve and 95% confidence intervals. Statistical significance of all possible variables thought to be effective on recurrence and mortality was investigated using Univariate Logistic Regression analyses.In our study, when the MTV was calculated as a cut-off value of 3.30, 63.6% of those with recurrence were observed above 3.30, but the result was not statistically significant. On the other hand, in the statistical analysis performed after the cut-ff value of 16.55 was determined for TGA, the recurrence rate was observed as 81.8% in TGA values above 16.55, and the probability of recurrence was found to be statistically significant by increasing 6,923 times. Conclusion: The increased MTV and TGA values increase the probability of recurrence in oral cavity cancers. We think that by expanding the study by increasing the number of patients, the cut-off values that can be determined for MTV and TGA can increase the effectiveness in guiding diagnosis and treatment.