Artırılmış gerçeklik teknolojisinin endüstriyel tasarım alanında eğitim aracı olarak kullanabilirliğinin incelenmesi
Augmented reality techonology as a training tool in the field of industrial design examination of its usability
- Tez No: 810509
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KÜÇÜKERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Eğitim ve Öğretim, Industrial Design, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Eğitim, Eğitimde Artırılmış Gerçeklik, Tasarımda Artırılmış Gerçeklik, Partned reality, Education, Augmented reality in education, Augmented reality in design
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
21. Yüzyıldaki teknolojik gelişmeler, günlük yaşamımızda çok farklı alanlarda kullanılmaya başlanıldı. Bu teknolojik yeniliklerin kullanımlarının eğitim alanına da katkı sağlayabileceği ve verimi artırabileceği düşünülmektedir. Geleneksel tasarım eğitiminin yanı sıra yeni teknolojik gelişmeleri de tasarım eğitimine dahil etmek gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında artırılmış gerçeklik (AG) teknolojileri kullanılarak, eğitim özelinde yapılan çalışmalar literatürden incelenerek, Endüstriyel Tasarım alanındaki tasarım öğrencilerinin eğitimlerine potansiyel katkıları saptanmaya çalışılmıştır. AG'nin bir eğitim yöntemi olarak kullanılması, tasarımcı adaylarının profesyonel iş hayatına geçtiklerinde de bu teknolojileri kullanarak bilgiye kolay erişim, tasarım süreçleri, prototip, konsept tasarım gibi mesleki birçok konuda meslek yardımcısı olarak fayda sağlamaları öngörülebilir. Bu kapsamda AG teknolojisinin kısıtlı olduğu alanların incelenerek Endüstriyel Tasarım eğitimine uygun yeni yöntem ve öneriler geliştirerek, eğitim alanına katkı sağlamak amaçlan-maktadır. Çalışmanın ilk bölümünde literatür özeti ve çalışmanın amacı hakkında bilgi verilmekte, ikinci bölümde ise temel kavramlar ile AG tanımı ve tarihçesi, teknolojik bileşenleri, çeşitleri, görüntüleme ortamları gibi AG'nin çalışma prensiplerini anlatan genel konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde AG uygulamaları ve örnekleri ile eğitim özelindeki kullanılmakta olan uygulamalardan, AG'nin eğitimde kullanılmasının faydaları ve olası zorluklarından bahsedilmektedir. Sonuç ve öneriler kısmında ise AG'nin Endüstriyel Tasarım eğitimine potansiyel katkıları, yaşanabilecek olası zorluk ve problemler değerlendirilmektedir. Bu çalışmalardan elde edilen veriler ile AG uygulamalarını Endüstriyel Tasarımcı eğitiminde kullanarak tasarım sürecindeki üretkenlik, verimlilik, derse katılım, teknolojik, yenilikçi kullanımlara uyum süreçleri gibi verilere de katkı sunmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Technological developments in the 21st century have started to be used in many different areas in our daily life. It is thought that the use of these technological innovations can also contribute to the field of education and increase efficiency. In addition to traditional design education, it is necessary to include new technological developments in design education. Within the scope of this study, the potential contributions of design students in the field of industrial design to the education of design students in the field of Industrial Design were tried to be determined by using augmented reality (AR) technologies, by examining the studies specific to education from the literature. It can be foreseen that AR will be used as a training method, and that when designer candidates enter their professional careers, they will use these technologies as a vocational assistant in many professional subjects such as easy access to information, design processes, prototype, concept design. In this context, it is aimed to contribute to the field of education by examining the areas where AR technology is limited and developing new methods and suggestions suitable for Industrial Design education. In the first part of the study, information about the literature summary and the purpose of the study is given, and in the second part, general topics such as the basic concepts and the definition and history of AR, its technological components, types, imaging environments, etc., are given. In the third chapter, AR applications and examples, the applications used in education, the benefits and possible difficulties of using AR in education are mentioned. In the conclusion and suggestions part, the potential contributions of AR to Industrial Design education, possible difficulties and problems are evaluated. With the data obtained from these studies, it is aimed to contribute to data such as productivity, efficiency, class participation, adaptation processes to techno-logical and innovative uses in the design process by using AR applications in Indust-rial Designer education.