Domates bakteriyel solgunluk hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)' nın biyolojik kontrolünde farklı bakteri strainlerinin kullanımı
Using of different bacteria strains for biological control of tomato bacterial wilt disease (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)
- Tez No: 810638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN YEŞİLDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, domates biyolojik kontrol, Clavibacter mihiganensis subsp. michiganensis, tomato, biological control
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bakteriyoloji Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma farklı bitkilerden elde edilen 120 bakteri straininin in vitro ve in vivo koşullarda domates bakteriyel solgunluk hastalığını engelleme potansiyellerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. In vitro ortamda test edilen antagonist bakteri strainlerinden 19 tanesinin farklı oranlarda inhibisyon zonu oluşturarak patojen gelişimini engelledikleri belirlenmiştir. Patojene karşı en etkili strainin 11,5 mm inhibisyon zonu ile Brevibacillus parabrevis GC subgroup A strain ÖSLM5/6A olduğu saptanmıştır. Strainlerden 3 tanesinin ise (Bacillus cereus GC subgroup B strain Ö7, Bacillus megaterium GC subgroup A strain Ö75 ve Bacillus thuringiensis israelensis strain ÖSLM3/2) patojene karşı hiperparazitik etki gösterdiği tespit edilmiştir. In vitro testlerde Cmm'e karşı başarılı bulunan bakteri strainlerin içerisinden 8 tane seçilmiş ve in vivo ortamda patojene karşı test edilmiştir. Bacillus thuringiensis israelensis strain ÖSLM3/2 ve Brevibacillus parabrevis GC subgroup A strain ÖSLM7/6A strainlerinin hastalık oluşumunu %100 oranında engelleyek en yüksek biyokontrol etki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the potential of 120 bacterial strains obtained from different plants to inhibit tomato bacterial wilt disease in vitro and in vivo conditions. It was determined that 19 of the antagonist bacterial strains tested in vitro created inhibition zones at different rates and prevented the development of pathogens. It was determined that the most effective strain against the pathogen was Brevibacillus parabrevis GC subgroup A strain ÖSLM5/6A with an inhibition zone of 11.5 mm. It was determined that 3 of the strains (Bacillus cereus GC subgroup B strain Ö7, Bacillus megaterium GC subgroup A strain Ö75 and Bacillus thuringiensis israelensis strain ÖSLM3/2) showed hyperparasitic effects against the pathogen. Among the bacterial strains that were found successful against Cmm in in vitro tests, 8 were selected and tested against the pathogen in vivo. It was determined that Bacillus thuringiensis israelensis strain ÖSLM3/2 and Brevibacillus parabrevis GC subgroup A strain ÖSLM7/6A strains showed the highest biocontrol effect by preventing the disease formation by 100%.