İş doyumu ve Covid-19 kontrol algısı arasındaki ilişkinin araştırılması: Banka çalışanları örneği
The investigation of the relationship between job satisfaction and control perception of Covid-19: The sample of bank employees
- Tez No: 810660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ALTINDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, İş Doyumu, Covid-19 Kontrol Algısı, Covid-19 Pandemisi, Banking, Job satisfaction, Perception of Covid-19 control, Covid-19 Pandemic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Risk Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
İş doyumu dinamik bir yapıda olduğundan birçok faktörden etkilenmektedir. Yaşanılan dönemdeki bazı çevresel koşullarda iş doyumuna etki etmektedir. Günümüzde içerisinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi ve pandeminin kontrolü ile ilgili algılamaların da bu faktörlerin arasında yer alacağı varsayımı çalışmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Covid-19 pandemisi, çalışma koşullarından hayat tarzlarına kadar birçok değişikliği beraberinde getirmiştir. Bu değişikliklerden birisi de sosyal hayata zorunlu mesafe kurallarının girmesi olmuştur. Bankacılık sektörü ise özünde bir alış-verişi ifa etmektedir. Bu alış-verişin gerçekleşmesi bir etkileşim gerektirmektedir. Pandemi koşullarında banka çalışanlarının bu zorlukla mücadele etmesinin daha zor olacağı ve iş doyumlarının incelenmesinin önemli olacağı düşüncesiyle çalışma bankacılık sektörü üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, banka çalışanlarının iş doyumları ve Covid-19 kontrol algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ölçüm aracı olarak Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Covid-19 Kontrol Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri, Konya ilinde görev yapan banka çalışanlarına anket uygulaması yapılarak elde edilmiştir. Analizler için SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirlik analizi ve açıklayıcı faktör analizi yapıldıktan sonra hipotezleri test etmek üzere Spearman korelasyon analizi, regresyon analizi, Mann- Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre iş doyumu ve Covid-19 kontrol algısı arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Covid-19'un kontrol altına alındığına dair algılamalar iş doyumunu artırmaktadır. Dolayısıyla temel hipotezimiz kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is affected by many factors since it has a dynamic structure. In the living period, some environmental conditions affect job satisfaction. The assumption that the current Covid-19 pandemic and the perceptions regarding the control of the pandemic will be among these factors has formed the starting point of the study. The Covid-19 pandemic has brought with many changes, from working conditions to lifestyles. One of these changes has been the introduction of mandatory distance rules to social life. The banking sector essentially fulfill a scourse. The executing of this scourse requires an interaction. The study was carried out on the banking sector, with the thought that it would be more difficult for bank employees to cope with this challenge under pandemic conditions and it would be important to examine their job satisfaction. In this study, the relationship between the job satisfaction of bank employees and their perception of Covid-19 control was examined. Minnesota Job Satisfaction Scale and Covid-19 Control Perception Scale were used as measurement tools. The research data were obtained by applying a questionnaire to the bank employees working in the province of Konya. SPSS 25 package program are used for analysis. After the Reliability analysis and Explanatory factor analysis of the scales, Spearman correlation analysis, regression analysis, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis test were performed to test the hypotheses. According to the results of the analysis, a moderate positive relationship are found between job satisfaction and the perception of Covid-19 control. Perceptions that Covid-19 is under control increase job satisfaction. Therefore, our main hypothesis was accepted.