Ratlarda deltametrin kaynaklı testis hasarı üzerine rutin'in etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of rutin on deltamethrin-induced testicular damage in rats
- Tez No: 810696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA KÜÇÜKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deltametrin, İnflamasyon, Oksidatif stres, Rutin, Testis hasarı, Deltamethrin, Inflammation, Oxidative stress, Rutin, Testicular damage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma ratlarda deltametrin (DLM) kaynaklı oluşabilecek testis hasarı üzerine rutinin (RT) etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve metot: Çalışmada 35 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat kullanıldı. Hayvanlar, her grup 7 rattan oluşacak şekilde 5 grup olarak dizayn edildi. 1. Grup (Kontrol): 30 gün boyunca oral gavaj ile distile su verildi. 2. Grup (RT): 30 gün boyunca 50 mg/kg dozda RT oral olarak uygulandı. 3. Grup (DLM): Testis toksisitesi indüksiyonu için 30 gün boyunca DLM 1.28 mg/kg dozunda oral gavaj ile verildi. 4. Grup (DLM+RT 25): 1.28 mg/kg dozunda DLM uygulamasından 30 dk sonra 25 mg/kg/gün RT gavaj ile mide içerisine aktarıldı ve her iki uygulama 30 gün devam etti. 5. Grup (DLM+RT 50): 1.28 mg/kg dozunda DLM uygulandı ve 30 dk sonra 50 mg/kg/gün RT oral yolla verildi. Her iki uygulama 30 gün boyunca tekrarlandı. Bulgular: Antioksidan enzimlerden süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), katalaz (KAT) aktiviteleri ve enzimatik olmayan güçlü bir antioksidan olan redükte glutatyon (GSH) seviyelerinde DLM uygulanan gruplarda azalma, lipit peroksidasyon ürünü olan malondialdehid (MDA) düzeylerinde ise artış tespit edildi. RT uygulamasının antioksidan sistemi güçlendirdiği ve MDA düzeylerindeki artışı yavaşlattığı belirlenmiştir. Aynı zamanda DLM'nin NF-κB, TNF-α, STAT-3, Nrf-2, SIRT1, PGC-1α, Bax, Bcl-2, 8-OHdG, Kaspaz-3 gibi yolaklar üzerinde artırıcı etkiler gösterdiği ve RT uygulamasının bu yolakları düzenleyici sonuçlar ortaya koyduğu saptanmıştır. Sonuç: DLM kaynaklı testis toksisitesi üzerine RT'nin antioksidan, antiinflamatuar, anti-apoptotik özelliklerinden dolayı yararlı olduğu ve bu toksik ajana karşı kullanımının fayda sağlayabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was performed to determine the effects of rutin (RT) on testicular damage caused by deltamethrin (DLM) in rats. Materials and Methods: Thirty five male Sprague-Dawley rats were used in the study. Animals were designed in five groups, each consisting of seven rats. Group 1 (Control): Distilled water was given orally by gavage for 30 days. Group 2 (RT): RT was administered orally at a dose of 50 mg/kg for 30 days. Group 3 (DLM): DLM was administered by oral gavage for 30 days at a dose of 1.28 mg/kg for the induction of testicular toxicity. Group 4 (DLM+RT 25): After 1.28 mg/kg of DLM was administered, 25 mg/kg/day of RT was transferred to the stomach by gavage 30 minutes later, and both administrations were continued for 30 days. Group 5 (DLM+RT 50): DLM was administered at a dose of 1.28 mg/kg, and after 30 minutes, 50 mg/kg/day of RT was administered orally. Both administrations were repeated for 30 days. Results: Among the antioxidant enzymes, superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT) activity, and glutathione (GSH), a potent nonenzymatic antioxidant, decreased in the DLM administered groups while the levels of malondialdehyde (MDA), which is a lipid peroxidation product, increased. It has been determined that RT treatment strengthens the antioxidant system and slows down the increase in MDA levels. At the same time, DLM administration shows enhancing effects on pathways such as NF-κB, TNF-α, STAT-3, Nrf-2, SIRT1, PGC-1α, Bax, Bcl-2, 8- OHdG, Caspase-3, and RT treatment has regulating results in these pathways. Conclusion: It was concluded that RT is beneficial due to its antioxidant, antiinflammatory, and anti-apoptotic properties, and its use against this toxic agent may be beneficial on DLM-induced testicular toxicity.