4.sınıf öğrencilerinin kesirlere ilişkin sayı duyularının gelişimi: Bir eylem araştırması
The development of grade 4 students' number senses related to fractions: An action research
  1. Tez No: 810704
  2. Yazar: NURCAN BAYAK ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sayı duyusu, ilkokul matematiği, kesirler, Number sense, elementary school mathematics, fraction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, 4. Sınıf öğrencilerinin kesriler konusuna yönelik sayı duyularının geliştirilmesini sağlamaktır. Eylem araştırması desenine dayalı yürütülen araştırmanın çalışma grubunu, Denizli il merkezinde öğrenim görmekte olan ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiş üç öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler araştırmacı tarafından geliştirilen sayı duyusu testinden aldıkları puanlara göre belirlenmiştir. Öğrencilerin kesriler konusuna yönelik sayı duyularının gelişimini sağlamak amacıyla eylem planları oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Uygulama sürecinde öğrencilerin gelişimleri takip edilerek gerekli görülen konularda yeniden düzenlemeler yapılmıştır. Uygulaman sonra sayı duyusu tekrar uygulanmış öğrencilerdeki sayı duyusu gelişimi incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, öğrencilerin kesirler konusuna yönelik sayı duyularının, kesirlerin anlam ve büyüklüğünü anlama, denk gösterim, referans noktası kullanımı ve tahmin bileşenleri doğrultusunda gelişim gösterdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop the number sense of the 4th grade students on the subject of fractions. The study group of the study, which was carried out based on the action research design, consists of three students studying in the city center of Denizli, determined by the criterion sampling method. The students were determined according to the scores they got from the number sense test developed by the researcher. Action plans were created and implemented in order to develop the number sense of the students on the subject of fractions. During the implementation process, the progress of the students was followed and rearrangements were made in the subjects deemed necessary. After the application, number sense was applied again and the development of number sense in students was examined. Considering the results of the research, it was observed that the students' number senses for the subject of fractions developed in the direction of understanding the meaning and size of fractions, equivalent representation, use of reference point and estimation components.