İntihar girişiminde bulunan yetişkinlerin intihar nedenleri ve eğilimleri: nitel bir çalışma
Suicidal causes and tendencies of adults who attempt suicide: a qualitative study
- Tez No: 810725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil psikiyatri, intihar, niteliksel araştırma, ruh sağlığı, psikiyatri hemşireliği, Emergency psychiatry, mental health, qualitative research, suicide, psychiatric nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, intihar girişiminde bulunan yetişkinlerin intihar nedenleri ve eğilimlerini tanımlamaktır. Materyal ve Metod: Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik araştırma deseni kullanılarak Ekim 2022- Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma, Erzurum ilinde bulunan Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Ünitesinde intihar girişiminde bulunmuş 23 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ve Maxqda programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmadaki katılımcıların yaşlarının 18-43 arasında değiştiği, %60.8'inin kadın, %65.2'sinin bekar,%52.2'sinin lise mezunu ve %60.8'inin orta gelire olduğu saptanmıştır. Analiz sonrası intihara sürükleyen sebepler, intihar kararında hissedilenler ve intihar sonrası pişmanlık olmak üzere üç ana tema oluşturulmuştur. Bireylerdeki psikiyatrik bozukluklar, ailesel problemler, amaçsız yaşam, ekonomik sorunlar ve karşı cinsle yaşanan sorunlar bireyi intihara sürükleyen sebepler arasında bulunmuştur. Bireyler intihar kararı aldığında kararsızlık, aniden gelişme, çaresizlik, boşluk hissetmişlerdir. Bireylerin yarısından çoğunun intihar sonrası pişmanlık hissettiği bulunmuştur. Sonuç: İntihar girişiminde bulunan yetişkinlerin psikiyatrik sorunları, ailesel problemleri, amaçsız bir yaşam sürdürmeleri, karşı cinsle yaşadıkları problemleri, ekonomik sorunları nedenleriyle intihar ettikleri ve intihar girişiminde bulunduktan sonra çoğu katılımcının pişman olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Geniş çaplı taramalar yapılarak intihar için risk taşıyan bireylerin saptanması ve önlem alınması intiharı azaltmada büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to define the causes and tendencies of suicide in adults who attempted suicide. Materials and Methods: This research made between October 2022 and July 2023 by using phenomenological research design, one of the qualitative research methods.The research was performed with 23 patients who attempted suicide in Erzurum Atatürk University Health Practice and Research Hospital, Emergency Service Unit. Research data were collected using“Personal Information Form and Semi-Structured Interview Form”. The obtained data were evaluated using content analysis and Maxqda program. Results: It was determined that the ages of the participants in the study varied between 18 and 43, 60.8% were female, 65.2% were single, 52.2% were high school graduates and 60.8% were middle-income. After the analysis, three main themes were formed: the reasons leading to suicide, the feelings felt in the decision to commit suicide, and post-suicide regret. Psychiatric disorders, familial problems, aimless life, economic problems and problems with the opposite sex were found among the reasons that lead individuals to commit suicide. When individuals decided to commit suicide, they felt indecision, sudden decisions, helplessness, a sense of emptiness. It was found that more than half of the individuals felt remorse after suicide. Conclusion: Adults who attempted suicide committed suicide due to their psychiatric problems, familial problems, living an aimless life, problems with the opposite sex, and economic problems. It is of great importance to identify individuals at risk for suicide by conducting large-scale screening and to take precautions in reducing suicide.