Üniversitelerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin örgütsel bağlılığa etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of public relations activities onorganizational commitment at universities
- Tez No: 810747
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Kurum içi Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Faaliyetleri, Örgütsel Bağlılık, Public Relations, Internal Public Relations, Public Relations Activities, Organizational Commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Örgütsel çalışmalar strateji ve politikaların çalışanlar tarafından benimsenmesi, aidiyet, kuruma duyulan güven ve yöneticilerle iletişim kurmalarının verimliliği ve iş doyumunu arttırdığına sıklıkla vurgu yapmaktadır. Çalışanların örgüt kültürü ve örgüt ikliminden beslenmesi kurumlar için etkili iyi niyet elçileri olmasını sağlamaktadır. Çalışanların kurumsal imaja olan katkısı göz önünde bulundurulduğunda örgütsel bağlılığın kilit rol oynadığı gözlenmektedir. Örgütsel bağlılığı yüksek olan çalışanlar kurumun tüm paydaşlarıyla iyi ilişkiler geliştirmesine, topluma sunacağı katkının en üst düzeye çıkarılmasına ve dolaylı olarak rekabet avantajı kazanmasına olanak sağlayacaktır. Kuruluşların çalışanları ile kurduğu ilişkinin geliştirilmesi ve düzenlenmesinde kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarının önemi vardır. Bu çalışmada yüksek öğretim kurumlarında kurum içi halkla ilişkiler etkinlikleri ve örgütsel bağlılık ilişkisi akademik personel nezdinde irdelenmiştir. Bu amaçla bir devlet ve bir vakıf üniversitesi akademik personelinin görüşlerine başvurulmuş ve 470 anket formundan elde edilen veriler analize tabi tutulmuştur. SPSS 25 paket programında çeşitli analizler gerçekleştirilmiş olup kurum içi halkla ilişkiler etkinliklerinin nasıl değerlendirildiği ile örgütsel bağlılık düzeyleri ilişkisi ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational studies often emphasize that the adoption of strategies and policies by employees, belonging, trust in the institution, and communication with managers increase productivity and job satisfaction. Feeding the employees from the organizational culture and organizational climate enables them to be effective goodwill ambassadors for institutions. Considering the contribution of the employees to the corporate image, it is observed that organizational commitment plays a key role. Employees with high organizational commitment will enable the organization to develop good relations with all its stakeholders, maximize its contribution to society and indirectly gain competitive advantage. In-house public relations studies are important in the development and regulation of the relations established by the organizations with their employees. In this study, the relationship between in-house public relations activities and organizational commitment in higher education institutions was examined by academic staff. For this purpose, the opinions of academic staff of a state and a foundation university were sought and the data obtained from 470 questionnaires were analyzed. Various analyzes were carried out in the SPSS 25 package program and the relationship between how in-house public relations activities were evaluated and organizational commitment levels was revealed.