Basketbol gençler liginde oynayan basketbolcuların beslenme bilgi düzeylerinin çeşitli değişkenler bakımından karşılaştırılması
Comparison of nutritional knowledge levels of basketball players in the youth league in accordance with various variables
  1. Tez No: 810748
  2. Yazar: OSMAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SÜEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Beslenme, Beslenme Bilgi Düzeyi, Basketball, Nutrition, Nutritional Knowledge Level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı basketbol gençler liginde oynayan basketbolcuların beslenme bilgi düzeylerinin çeşitli değişkenler bakımından karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya basketbol gençler liginde oynayan 15-18 yaş aralığında bulunan 100 erkek, 101 kız sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesinde araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği (SBBÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 paket programı kullanılmıştır. Değişkenlerin analizinde ikili grubun karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi ve gruplar arası farkın belirlenmesinde ise One Way ANOVA testi kullanılmıştır. Elde edilen çalışma sonuçlarına göre, sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin zayıf bilgi düzeyinde olduğu tespit edilmiş, cinsiyet ve yaş değişkenine göre beslenme bilgi düzeylerinin karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmamasına rağmen, kız sporcularının, erkek sporcularına göre beslenme bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Genç sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin artması hem sağlıkla ilgili hem de performansla ilgili fiziksel uygunluk seviyelerinin artmasına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the nutritional information levels of basketball players playing in the Basketball Youth League in terms of various variables. 100 boys and 101 girls in the 15-18 age range playing in the Basketball Youth League were voluntarily participated. The personal information form and athlete nutrition information scale (SBBÖ) prepared by the researcher were used to determine the nutritional information levels of the athletes. SPSS 24 package program was used in the analysis of the data. In the analysis of the variables, the independent sample t test and one Way Anova test were used in determining the difference between the groups and the difference between the groups. According to the results of the study, the nutritional knowledge levels of the athletes were found to be at the weak level of information, although there was no significant difference in comparing the level of nutrition information according to gender and age variable, girls athletes have higher nutrition information levels than boys. Increased nutritional knowledge levels of young athletes may cause both health and performance -related physical conformity levels.