Robotik ve kodlama eğitiminin meta-tematik analizi
A meta-thematic analysis of robotic and coding education
  1. Tez No: 810825
  2. Yazar: MEHMET TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Robot, Robotik, Robotik Kodlama, meta-tematik analiz, doküman incelemesİ, Robot, Robotics, Robotic Coding, meta-thematic analysis, document analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 529
Özet
Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte, robotik ve programlama eğitimi konusunda yoğun uygulamaların yapıldığı görülmektedir. Bu bağlamda, bu eğitimlerin içeriği ve kullandıkları temaların dağılımı merak konusudur. Bu amaçla, robotik ve kodlama eğitimi alanında yapılan ulusal ve uluslararası çalışmaların meta-tematik analizi yapılması gerekmektedir. Araştırma kapsamında, Google Scholar, Dergipark, YökTez, ProQuest, ERIC, Science Direct ve Web of Science veritabanları incelenmiş ve 2012-2022 yılları arasında Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan 1203 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmada, Prisma Akış Diyagramı kullanılarak etki algısı üzerine çalışılmış, davranışsal ölçüt doğrultusunda seçim yapılmış ve meta-analiz için 58 çalışma kullanılmıştır. Araştırmaya göre, robotik ve kodlama eğitiminin meta-tematik analiz sonuçları değerlendirildiğinde robotik ve kodlama eğitiminin bilişsel boyutta bireyin bilgiyi anlamasını ve öğrenmesini kolaylaştırdığı, zihinsel becerilerini güçlendirdiği ve problem çözme becerilerini geliştirdiği gibi katkıları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Duyuşsal boyutta eğitimin eğlence ve deneyimlerle memnuniyet gibi etkileşimli bileşenlerin olduğu, sosyal amaçlar için sürekli işbirlikçi öğrenmenin sürdürüldüğü ve bireysel seçeneklerin uygun şekilde korunduğu ortaya çıkmıştır. Öte yandan, robotik ve kodlama eğitiminin olumlu katkılarının yanı sıra, altyapı yapısı, malzeme eksikliği ve öğretmen yeterliliğinin aşılması gibi bazı sorunlarla karşılaşıldığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, robotik ve kodlama eğitimi için öğrenme ortamlarının uygun hale getirilmesi ve bu alanda eğitimli eğitmen eksikliğinin azaltılması gerektiği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the technological developments in recent years, it is seen that intensive applications are made in robotics and programming education. In this context, the content of these trainings and the distribution of the themes they use are a matter of curiosity. For this purpose, meta-thematic analysis of national and international studies in the field of robotics and coding education is required. Within the scope of the research, Google Scholar, Dergipark, YökTez, ProQuest, ERIC, Science Direct and Web of Science databases were examined and 1203 studies published in Turkish and English between 2012-2022 were reached. In this study, perception of impact was studied using Prisma Flowchart, selection was made in line with behavioral criteria, and 58 studies were used for meta-analysis. According to the research, when the meta-thematic analysis results of robotics and coding education were evaluated, it was concluded that robotics and coding education contributed to the cognitive dimension of facilitating the individual's understanding and learning of information, strengthening mental skills and improving problem-solving skills. In the affective dimension, it has been revealed that education has interactive components such as fun and satisfaction with experiences, continuous collaborative learning is maintained for social purposes, and individual options are appropriately protected. On the other hand, in addition to the positive contributions of robotics and coding education, it has been revealed that some problems such as infrastructure structure, lack of materials and exceeding teacher competence have been encountered. As a result, it is stated that learning environments for robotics and coding education should be made suitable and the lack of trained trainers in this field should be reduced.