El tercihi ve 2D:4D parmak oranının çalgı (bağlama) performans ilişkisi
The relation of hand preference and 2D:4D finger ratio with instrument (baglama) performance
- Tez No: 810860
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZİNNUR GEREK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoloji, Müzik, Physiology, Music
 - Anahtar Kelimeler: Çalgı Performansı, Bağlama, Lateralizasyon, El Tercihi, 2D:4D Parmak Oranı, Instrument Performance, Baglama, Lateralization, Hand Preference, 2D:4D Finger Ratio
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
Performans, bir görevi yerine getirme, yapma ve başarma durumudur. Çalgı eğitiminde performans başarının ön koşuludur. İyi bir çalgı performansında; müzikal yetenek, çalışma, sosyal çevre, ekonomik koşullar, eğitim, tutku, motivasyon vb. etkenlerin yanı sıra özellikle de bireyin fiziksel ve fizyolojik özellikleri performansı etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu araştırmanın amacı el tercihi ve 2D:4D parmak oranının çalgı (bağlama) performans ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya 15-18 yaşları arasında 83 erkek ve 24 kadın olmak üzere toplam 107 öğrenci katılmıştır. El tercihini belirlemek için“Edinburg El Tercihi Anketi”kullanılmış ve sonuçlar Geschwind skoruna göre değerlendirilmiştir. Bağlama performansını belirlemek için“Bağlama Performansı Ölçme Aracı”uygulanmıştır. 2D:4D parmak oranları için de her iki el parmak uzunlukları anatomik sınırlar dikkate alınarak dijital kumpasla ölçülmüş ve 2D:4D oranları hesaplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, IBM SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların çalgı performanslarının el tercihi ve 2D:4D parmak oranı değişkenlerine göre farklılaşmadığı, ancak katılımcıların sağ el 2D:4D parmak oranları ile sol el 2D:4D parmak oranları arasında doğal bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların el tercihleriyle 2D:4D parmak oranları arasında ilişki olmadığı, el tercihi ve 2D:4D parmak oranlarının cinsiyet değişkenine göre ve okullar arasında bir farklılık göstermediği, ancak çalgı performanslarında okullar arasında anlamlı farklılıklar olduğu gözlemlenmiş, katılımcıların çalgı geçmişleriyle çalgı performansları arasında da istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance is expressed as the state of processing, fullfilling and achieving a task. Performance is the prior condition in instrument training. For a decent intrument performance; particularly the physical and physiological features of an individual are the substantial factors affecting the performance; along with the factors as musical talent, practicing, social environment, economical condition, education, passion and motivation. In this study, investigating the instrument (bağlama) performance relation of 2D:4D finger ratio and hand preference is aimed. A total of 107 students, 83 males and 24 females, aged between 15 and 18 participated in the study.“Edinburgh Inventory (Oldfield) Hand Preference Questionnaire”was used to determine hand preference and the results were evaluated according to the Geschwind score.“Bağlama Performance Measurement Tool”was applied to determine the bağlama performance. For the 2D:4D finger ratios, the finger lengths of both hands were measured with a digital calliper, taking the anatomical limits into account, and the 2D:4D ratios were calculated. The data obtained from the research were analyzed using the IBM SPSS 26 Version program. It was determined that the instrument performances of the participants did not differ according to the hand preference and 2D:4D finger ratio variables, however there was a natural correlation between the participants' right hand 2D:4D finger ratios and left hand 2D:4D finger ratios. It was determined that there was no relation between the participants' hand preferences and 2D:4D finger ratios; and that hand preference and 2D:4D finger ratios did not differ according to the gender variable and between schools; but there were significant differences in instrument performances of schools. In addition, it was determined that there was a statistically significant relation between the instrument backgrounds of the participants and their instrument performances.