Sanatsal bir ifade aracı olarak tekstil malzemenin heykel sanatı üzerinden incelenmesi
Examination of textile material as an artistic expression through sculpture art
  1. Tez No: 810880
  2. Yazar: SONGÜL KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU PARTEN ALTUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Tekstil Sanatı, Tekstil Heykel, Tekstil Sanatçısı, Textile, Textile Art, Textile Sculpture, Textile Artist
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, kendimde içlerinden biri olduğum, dünya üzerindeki milyonlarca kadının varoluş serüvenine katılma, bir ses olabilme isteğinin getirdiği bir sonuçtur. Kendi varoluş hikayemden yola çıkarak, aynı sıkıntı, acı ve sevinçleri paylaşarak, kadınlığın yaşamdaki gerekliliğini, bir o kadar da yaşadığı haksızlıkların izini sürerek ilerleme odaklı vardığım nokta, beni bu uğurda ortaya çıkan ve günümüzde hala ge-çerliliğini koruyarak gelişen, çağdaş sanatta sanatın ifade aracı olarak kullanılmasıyla sanata dönüşen Tekstil Sanatı'nı araştırmaya yöneltti. Eril düzen toplumunun ezici ve baskıcı çoğunluğu içinde,kadının varoluş süre-ci ve bu süreçte ortaya çıkarak belirginleşen feminist hareket, bu hareketin getirdiği feminist sanatla birlikte baş başa verilerek, kadına özgü el işlerinin bir sanat alanına dönüştürülmesi çabaları,1960'lı yıllarla beraber sanat alanında görülen alternatif mal-zeme odaklı yeni anlayışlar, kadının varlığının yeniden tanımlanarak, kadın kimliği-nin sanat gelişiminde ele alınışı, özellikle sanat disiplinleri içinde yarattığı etkileşim, Tekstil Sanatı' nın tarihsel gelişim süreci ve tekstil sanatçılarının sanat eserleriyle yansımalarının irdelenmesi, bu çalışmanın hedeflerindendir. Kadının evcilleştirilip, sosyal hayattan koparmaya çalışan sisteme karşılık or-taya çıkan feminist yaklaşımla birlikte, toplumun en büyük sancısı olan kadın kimliği sorunu üzerine gidilerek incelenmeye çalışılmıştır. Erkek egemen toplumlarda kalıp-ların dışına çıkmaya çalışan ve yaşamı ile ilgili sorgular türeyen kadının, yıllar boyu susturulmaya, bastırılmaya çalışılmasına bir ışık tutma isteği doğmuştur. Tüm dünya kadınları üzerinden tarihler boyu süregelen bu sorunlar, sanat aracılığıyla, sanatsal üretimler doğrultusunda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This work is the result of the desire to join the adventure of existence of millions of women around the world, of which I am one of them, and to be a voice. Based on my own existence story, sharing the same troubles, pains and joys, following the necessity of femininity in life, as well as the injustices she has experienced, the point I have reached with a focus on progress has made me the means of expression of art in contemporary art, which emerged for this cause and is still developing today by preserving its validity. He directed the Textile Art, which turned into an art with its use as an art, to research. In the overwhelming and oppressive majority of the masculine society, the existence process of women and the feminist movement that emerged in this process, the efforts to transform women's handicrafts into an art field by being alone with the feminist art brought by this movement, in the 1960s, in the field of art. The aim of this study is to examine the alternative material-oriented new understandings seen, the redefinition of the existence of women, the handling of women' s identity in the development of art, especially the interaction created within art disciplines, the historical development process of Textile Art and the reflections of textile artists with artworks. Along with the feminist approach that emerged in response to the system that tried to domesticate women and try to separate them from social life, the problem of female identity, which is the biggest pain of the society, was tried to be examined. The desire to shed light on the women' s attempts to be silenced and suppressed for years, who try to break out of the stereotypes in male-dominated societies and who have questions about their lives, arose. These problems, which have been going on for all of the world's women throughout history, have been handled through art, in line with artistic productions.