Domateste (Solanum lycopersicum L.) solgunluk hastalığına neden olan fusarium solani sacc. (michelia, 1881)' ye karşı farklı bakteri strainlerinin antagonistik etkilerinin araştırılması
İnvestigation of the antagonistic effects of differentbacteri strains against tomato (Solanum lycopersicum L.) wilt disease caused by fusarium solani sacc. (michelia, 1881)
- Tez No: 810949
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN YEŞİLDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Biyolojik Kontrol, Fusarium solani, PGPR, Tomato, Biological Control, Fusarium solani, PGPR
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bakteriyoloji Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma farklı kaynaklardan elde edilen bakteri strainlerinin domateste solgunluğa neden olan Fusarium solani' nin iki izolatına (SÇK-3, KS-2-7) karşı antagonistik özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. In vitro ortamda patojen izolatına karşı 186 bakteri straininin biyokontrol özelliği ikili kültür yöntemi ile test edilmiştir. 16 strainin patojenin her iki izolatına karşı etkili olduğu bulunmuştur. Strainler arasında Pseudomonas putida biotype A strain Ö77'nin %56,25 engelleme oranı ile SÇK-3 izoatına, %41,67 engelleme oranı ile KS-2-7 izolatına karşı en yüksek etki gösteren tür olduğu tespit edilmiştir. Bakteri strainlerinin in vivo biyokontrol etkinliği tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen bir deneme ile test edilmiştir. 8 bakteri uygulaması sonucunda Rhizobium radiobacter strain Ö66 ve Pseudomonas putida biotype A strain Ö77'nin %100 etki ile hastalığı engellediği belirlenmiştir. Bu iki strainin F. solani'nin mücadelesinde potansiyel biyokontrol elemanları olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the antagonistic properties of bacterial strains obtained from different sources against two isolates (SÇK-3, KS-2-7) of Fusarium solani, which causes wilt in tomatoes. The biocontrol property of 186 bacterial strains against pathogen isolate in vitro was tested by dual culture method. It was found that 16 strains were effective against both isolates of the pathogen. Among the strains, it was determined that Pseudomonas putida biotype A strain Ö77 had the highest effect against SÇK-3 isoate with 56.25% inhibition rate and KS-2-7 isolate with 41.67% inhibition rate. In vivo biocontrol efficiency of bacterial strains was tested in a randomized plot design with three replications. As a result of 8 bacterial applications, it was determined that Rhizobium radiobacter strain Ö66 and Pseudomonas putida biotype A strain Ö77 prevented the disease with 100% effect. It was concluded that these two strains can be used as potential biocontrol elements in the control of F. solani.