Sıcaklık bazlı evapotranspirasyon yöntemlerinin analizi: Kahramanmaraş örneği
Analysis of temperature based evapotranspiration methods: Case study over Kahramanmaraş
- Tez No: 811087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÖMER DİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Evapotranspirasyon, FAO-Penman-Monteith, Evapotranspiration, FAO-Penman-Monteith
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tüm dünyada suyun kontrolünü sağlamak ve faydalanabilirliğini artırmak adına hidrolojik döngünün en ince ayrıntısına kadar incelenmesi ve güncel iklim değişikliği senaryoları altında araştırılması gerekmektedir. Hidrolojik döngünün en önemli ve karmaşık bileşenlerinden biri olan aynı zamanda topraktan ve açık su yüzeylerinden buharlaşma (evaporasyon) ve bitkilerden terleme (transpirasyon) yoluyla kaybedilen suyun birleşimi olarak tanımlanan Evapotranspirasyonun (ET) tahmini önem arz etmektedir. ET tahmininde Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından tüm dünyada kullanılması için önerilen PenmanMonteith (PM) eşitliğinin zorluğu ve zaman alıcı doğası, araştırmacıları alternatif yöntemleri incelemeye yöneltmiştir. PM yönteminin referans kabul edildiği çalışmada, Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesinde merkez istasyonlardan alınan günlük ölçekteki iklimsel parametreler kullanılarak 9 farklı sıcaklık bazlı ET yönteminin performansları incelenmiştir. 10 farklı performans değerlendirme indisinin kullanıldığı çalışmada, her bir ilçe için ayrı ayrı değerlendirme yapılmış ve Kahramanmaraş genelinde Schendel yöntemi en düşük performansı sergilerken; Hargreaves-Samani ve Blaney-Criddle Modifiye yöntemlerinin ET tahmininde PM' ye alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sıcaklığa ek olarak rakım, arazi özellikleri, eğim, bakı, güneş radyasyonu ve mevsimsellik gibi parametrelerin referans değerleri tahminlerindeki önemli etkisi sonuçlarda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to ensure the control of water worldwide and to increase its utilization, the hydrological cycle should be examined in the finest detail and investigated under recent climate change scenarios. The estimation of Evapotranspiration (ET), one of the most important and complex components of the hydrological cycle, that is also defined as the combination of evaporated water from soil and open water surfaces and transpiration lost from plants has crucial importance. Due to the difficulty and time-consuming nature of the Penman-Monteith (PM) equation in ET estimation, proposed for use worldwide by the Food and Agriculture Organization (FAO) in predicting ET, has led researchers to examine alternative methods. In the study, in which the PM method is accepted as a reference, the performances of 9 different temperature-based ET methods were examined by using dailyscale climatic parameters taken from central stations in 11 districts of Kahramanmaras province. In the study, in which 10 different performance evaluation indices were applied, a separate evaluation was performed for each district and while the Schendel method exhibited the lowest performance throughout Kahramanmaras; it was concluded that HargreavesSamani and Blaney-Criddle Modified methods can be used as alternative to PM in ET estimation. In addition to temperature, the significant effect of parameters such as altitude, terrain features, slope, aspect, solar radiation and seasonality in the capturing reference values was observed in the results.