Kronik pelvik ağrısı olan kadınlarda relaksin, matriks metalloproteinaz-2 ve Interlökin-6'nın derin infiltratif endometriozis tanısı ve takibindeki yerinin araştırılması
Investigation of the place of relaxin, matrix metalloproteinase-2, and interlukin-6 in the diagnosis and follow-up of deep infiltrative endometriosis in women with chronic pelvic pain
  1. Tez No: 811152
  2. Yazar: SEDA BAŞALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE NAZLI YENİGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik pelvik ağrı, Derin infiltarif endometriozis, Relaksin, MMP-2, IL-6, Chronic pelvic pain, Deep infiltrating endometriosis, Relaxin, MMP-2, IL-6
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Giriş: Kronik pelvik ağrısı olan kadınlarda Relaksin, Matriks Metalloproteinaz-2 ve İnterlökin-6'nın derin infiltratif endometriozis tanısı ve takibindeki yerinin araştırılması Amaç: Çalışmamızda 35 yaş üstü kronik pelvik ağrılı olan kadınların serum ve vajinal-peritoneal sıvı Relaksin, Matriks Metalloproteinaz-2 ve İnterlökin-6 seviyelerini değerlendirerek Derin İnfiltratif Endometriozis tanısında önemli belirteç olabilmeleri potansiyellerini ortaya koymayı, böylece daha düşük maliyetli ve kısa zamanda elde edilebilen sonuçlarla erken tanı konulmasını ve takiple ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için15 Haziran 2022-15 Haziran 2023 tarihleri arasında 35 yaş üzeri fertilitesini tamamlamış kronikleşmiş pelvik ağrı şikâyeti ile polikliniğe başvuran endometriozis veya anormal uterin kanama sebebi ile adenomyozis tanısı konulan 30 hasta ve kontrol grubu olarak laparoskopik tüp ligasyonu yapılması planlanan 30 hasta dahil edildi. Çalışma kriterlerine uyan tüm kadınlardan jinekoloji servisine yatışlarında ayrıntılı anamnez alındı, pelvik muayene yapıldı, TVUSG ve Pelvik MR görüntülemeleri çekildi. Tüm hastalardan operasyon öncesinde 10 cc vajinal yıkama sıvısı, operasyon günü serum örnekleri ve laparoskopi esnasında 20 cc pelvik yıkama sıvısı alındı. ENZİAN Sınıflamasına göre hastalar FA grubuna dahil edildi. Hastaların yaşı, VKİ i, gravide, parite, gebelik gibi obsteterik öyküsü, etnik köken, eğitim durumu, kronik pelvik ağrı için preoperatif ve postoperatif değerlendirmesi, laboratuvar testleri (Ca125, CRP, FSH, LH, E2, P gibi rutin istenen tetkikleri), preoperatif ve postoperatif hormonal değerleri kaydedildi. Kontrol ve çalışma grubundaki hastaların vajinal yıkama sıvısı, periton yıkama sıvısı ve serum örneklerinden Relaksin, MMP-2 ve IL-6 değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edilmiş olup bunların 30'u (%50) derin infiltratif endometriozis grubunda, 30'u (%50) ise kontrol grubunda yer almaktaydı. Çalışmaya dahil edilen hastaların medyan yaşı 42,5 olup, en genç hasta 29, en yaşlı hasta 72 yaşında idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama VKİ'leri 29,43 ± 4,52 ve medyan gravida 4 (1-12) olarak tespit edildi. Hastaların %98,3'ü Türk, %50'si ilkokul mezunu olup %40'ı ek hastalığa ve %46,7'si geçirilmiş operasyona sahipti. Preoperatif muayenelerin %71,7'sinin normal olduğu, postoperatif 3. ay muayenesinde %90'ının normal olduğu ve postoperatif 6. ay muayenesinde %93,3' ünün normal olduğu, preoperatif TVUSG'lerin %48,3'ünün, postoperatif 3.ay ve 6.ay TVUSG'lerin %90'ının normal olduğu, pelvik MR'lerin ise %55'inin normal olduğu tespit edildi. Medyan hospitalizasyon süresi 1 (1-3) gün olup hiçbir olguda perioperatif komplikasyon gelişmedi. Derin infiltratif endometriozis grubunda postoperatif 3.ay ve 6.ay CA125 seviyelerinin; preoperatif, postoperatif 3.ay ve 6.ay E2 seviyelerinin, preoperatif ve postoperatif 6.ay progesteron seviyelerinin daha düşük, postoperatif 3.ay ve 6.ay CRP seviyelerinin, preoperatif, postoperatif 3.ay ve 6.ay FSH seviyelerinin istatistiksel anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. İki grup arasında vajinal relaksin, IL-6 ve MMP-2, peritoneal relaksin, IL-6 ve MMP-2 ile serum relaksin, IL-6 ve MMP-2 seviyeleri bakımından istatistiksel anlamlı fark mevcuttu. Derin infiltratif endometriozis grubunda IL-6 ve MMP-2 seviyesinin istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu, relaksin seviyelerinin ise istatistiksel anlamlı olarak düşük olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamızda Derin infiltratif endometriozis öngörüsü ve takibinde vajinal sıvılardan Relaksin, MMP-2 veya IL-6 değerleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Bu durum derin infiltratif endometriozis patofizyolojisinde IL-6 gibi Relaksin ve MMP-2'nin de yerini desteklemektedir. Endometriozisin etyoloji ve patofizyolojisinin aydınlatılabilmesi için daha fazla hasta ile yapılan histolojik zeminli ve multicenter randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT introduction: Investigation of the role of Relaxin, Matrix Metalloproteinase-2 and Interleukin-6 in the diagnosis and follow-up of deep infiltrative endometriosis in women with chronic pelvic pain objective: In our study, by evaluating the serum and vaginal-peritoneal fluid levels of Relaxin, Matrix Metalloproteinase-2 and Interleukin-6 in women over 35 years of age with chronic pelvic pain, we aimed to reveal their potential to be an important marker in the diagnosis of Deep Infiltrative Endometriosis, thus enabling early diagnosis with lower cost and results that can be obtained in a short time. We aim to reveal its relationship with follow-up. Materials (Patients) and Methods: For our study, 30 patients who were over 35 years of age, over the age of 35, and who were diagnosed with adenomyosis due to endometriosis or abnormal uterine bleeding, who applied to the outpatient clinic with the complaint of chronic pelvic pain between 15 June 2022 and 15 June 2023, and 30 patients who were planned to undergo laparoscopic tubal ligation as a control group were included. A detailed anamnesis was obtained from all women who met the study criteria at their admission to the gynecology service, pelvic examination was performed, TVUSG and pelvic MR imaging were taken. 10 cc of vaginal washing fluid, serum samples on the day of operation and 20 cc of pelvic washing fluid during laparoscopy were taken from all patients before the operation. Patients were included in the FA group according to the ENZIAN Classification. Patients' age, BMI, gravida, parity, obsteteric history such as pregnancy, ethnic origin, educational status, preoperative and postoperative evaluation for chronic pelvic pain, laboratory tests (routine tests such as Ca125, CRP, FSH, LH, E2, P), Preoperative and postoperative hormonal values were recorded. Relaxin, MMP-2 and IL-6 values from vaginal washing fluid, peritoneal washing fluid and serum samples of the patients in the control and study groups were compared. Results: A total of 60 patients were included in the study, of which 30 (50%) were in the deep infiltrative endometriosis group and 30 (50%) were in the control group. The median age of the patients included in the study was 42.5, the youngest patient was 29 years old, and the oldest patient was 72 years old. The mean BMI of the patients included in the study was 29.43 ± 4.52 and the median gravida was 4 (1-12). Of the patients, 98.3% were Turkish, 50% were primary school graduates, 40% had additional disease and 46.7% had a previous operation. It was determined that 71.7% of the preoperative examinations were normal, 90% were normal in the postoperative 3rd month examination and 93.3% were normal in the postoperative 6th month examination, 48.3% of the preoperative TVUSGs were found to be normal at the postoperative 3rd month examination. It was determined that 90% of the 1st and 6th month TVUSGs were normal, and 55% of the pelvic MRIs were normal. The median hospitalization time was 1 (1-3) days, and no perioperative complication developed in any of the cases. In the deep infiltrative endometriosis group, the postoperative 3rd and 6th month CA125 levels were; Preoperative, postoperative 3rd and 6th month E2 levels, preoperative and postoperative 6th month progesterone levels were lower, postoperative 3rd and 6th month CRP levels, preoperative, postoperative 3rd and 6th month FSH levels were statistically significant. was found to be lower. There was a statistically significant difference between the two groups in terms of vaginal relaxin, IL-6 and MMP-2, peritoneal relaxin, IL-6 and MMP-2 and serum relaxin, IL-6 and MMP-2 levels. It was found that IL-6 and MMP-2 levels were statistically significantly higher in the deep infiltrative endometriosis group, while the relaxin levels were statistically significantly lower. Conclusion: In our study, the values of Relaxin, MMP-2 or IL-6 from vaginal fluids were found to be significantly higher than the control group in the prediction and follow-up of deep infiltrative endometriosis. This supports the role of Relaxin and MMP-2 as well as IL-6 in the pathophysiology of deep infiltrative endometriosis. Histologically based and multicenter randomized controlled studies with more patients are needed to elucidate the etiology and pathophysiology of endometriosis.