Finansal derinleşme ve ekonomik büyüme ilişkisi
The relationship between financial deepening and economic growth
  1. Tez No: 811166
  2. Yazar: GAMZE GÜVEN LÜTFÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Ekonomi, Ticaret, İstihdam, Sürdürülebilir Ekonomi, Finansal Derinleşme, Finance, Economy, Trade, Employment, Sustainable Economy, Financial Deepening
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Finansal derinleşme, ekonomik büyüme ile yakından ilişkili bir kavramdır. Finansal sistemin derinleşmesi, ekonomide sermaye birikiminin artmasına, yatırımların finansmanının sağlanmasına ve kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasına olanak tanır. Bu nedenle, finansal derinleşme ve ekonomik büyüme arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Bir ekonominin finansal derinleşme süreci, finansal piyasaların gelişmesi ve çeşitlenmesiyle başlar. Bankalar, finansal aracılar ve diğer finansal kurumlar, tasarrufları toplamak ve yatırımları finanse etmek için önemli bir rol oynar. Finansal piyasaların derinleşmesi, daha fazla finansal ürün ve hizmetin sunulmasını sağlar ve bu da ekonomideki işlemlerin ve faaliyetlerin artmasına yardımcı olur. Finansal derinleşme, yatırımların finansmanını kolaylaştırır ve girişimcilerin projelerini gerçekleştirmeleri için daha fazla kaynağa erişmelerini sağlar. Bu da ekonomideki yenilikçi faaliyetleri ve üretimi teşvik eder. Çalışmanın amacı Finansal derinleşmenin çağımızda büyüyen ekonomiler ile ilişkisinin düzeylerinin ne derece olduğudur.
Özet (Çeviri)
Financial deepening is a concept closely related to economic growth. Deepening of the financial system allows for increased capital accumulation in the economy, financing of investments and more efficient use of resources. Therefore, there is a strong relationship between financial deepening and economic growth. The financial deepening process of an economy starts with the development and diversification of financial markets. Banks, financial intermediaries and other financial institutions play an important role in collecting savings and financing investments. Deepening financial markets enables more financial products and services to be offered, which in turn helps to increase transactions and activity in the economy. Financial deepening facilitates the financing of investments and gives entrepreneurs access to more resources to realize their projects. This in turn stimulates innovative activities and production in the economy. The aim of the study is to determine the extent to which financial deepening is associated with growing economies in our era.