Nefrotik düzeyde olmayan izole proteinürili hastalarda tiroid fonksiyonlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of thyroid functions in patients with non-nephrotic isolated proteinuria
- Tez No: 811260
- Danışmanlar: PROF. KADİR KAYATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, İzole Proteinüri, Tiroid Fonksiyon Testleri, Hypothyroidism, Isolated Proteinuria, Thyroid Function Tests
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı İç Hastalıkları ve Nefroloji kliniklerinde nefrotik düzeyde olmayan izole proteinüri ile takip edilen hastalarda tiroid fonksiyon testlerindeki değişiklikleri ve proteinüri miktarı ile tiroid fonksiyon testlerinin korelasyonunu incelemektir. Gereç ve Yöntem: 01.01.2015- 01.01.2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi İç hastalıkları ve Nefroloji kliniğine başvuran, nefrotik düzeyde olmayan izole proteinüri nedeniyle takip edilen 111 hasta hastanemiz Health Information System otomasyon sistemi üzerinde geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaş ortalaması 40,32±14,11 (yıl), 79'u kadın (% 71,2), 32'si erkek (% 28,8) idi. Hastaların 24 saatlik idrar analizi ile tespit edilen proteinüri miktarları, kreatinin klirensleri, serum sT3, sT4, TSH, albümin, total protein ve LDL değerleri retrospektif olarak değerlendirilip kaydedildi. Hastalar proteinüri miktarlarına göre 500-1500 mg/gün, 1500-2500 mg/gün ve 2500-3500 mg/gün olarak 3 ayrı grupta incelendi. Hastaların proteinüri miktarları ile proteinüri saptandıktan sonraki 6 aylık periyotta bakılan serum sT3, sT4, TSH, albümin, total protein ve LDL değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca proteinüri miktarları ile aralarında korelasyon incelemesi yapıldı. Akut veya kronik böbrek yetmezliği, tiroid hastalığı olanlar, tiroid hormon replasmanı alanlar ve proteinüri miktarı 3,5 gr/gün üzerindeki hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Nefrotik düzeyde olmayan izole proteinüri ile takip edilen hastalarda bakılan tiroid fonksiyon testlerinde ortalama TSH değeri 1,94±0,25 mIU/l, sT4 değeri 1,04±0,21 ng/dl, sT3 değeri 2,96±0,49 ng/l saptandı. TSH, sT3 ve sT4 düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı bir bozukluk tespit edilmedi. Proteinüri miktarı ile serum TSH, sT3 ve sT4 seviyelerinde istatiksel olarak anlamlı korelasyon ilişkisi bulunamadı. Hastaların kreatinin klirensi ve serum total protein değeri ile TSH, sT3 ve sT4 arasında istatiksel açıdan anlamlı negatif veya pozitif korelasyon saptanmadı. Serum albümin değeri ile yapılan incelemede serum TSH veya sT4 arasında istatiksel açıdan anlamlı korelasyon ilişkisi saptanmazken serum albümin ve sT3 arasında pozitif yönde istatiksel açıdan anlamlı korelasyon ilişkisi olduğu görüldü (r=0.25 p=0.007). Sonuç: İzole proteinürili hastalarda tiroid fonksiyonlarını incelemek amacıyla yaptığımız çalışmada tiroid fonksiyon testlerinde istatiksel açıdan anlamlı değişiklik saptanmadı. Proteinüri miktarı ile serum TSH, sT3, sT4 ve LDL arasında pozitif veya negatif yönde istatiksel açıdan anlamlı korelasyon ilişkisi görülmedi. Serum albümin ve sT3 arasında pozitif yönde istatiksel açıdan anlamlı korelasyon ilişkisi saptandı. Nefrotik düzeyde olmayan izole proteinürili hastalarda endokrin ve metabolik açıdan yapılan çalışmalar kısıtlı olduğundan yaptığımız çalışmanın literatüre katkıda bulunacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to examine the changes in thyroid function tests and the correlation between the amount of proteinuria and thyroid function tests in patients followed up in Internal Medicine and Nephrology clinics with isolated proteinuria that is not at a nephrotic level. Materials and Methods: Between 01.01.2015 and 01.01.2022, 111 patients who applied to Health Sciences University Haydarpaşa Numune Health Application and Research Center Internal Medicine and Nephrology clinic and were followed up due to isolated proteinuria not at the nephrotic level were retrospectively analyzed on our hospital's Health Information System automation system. The mean age of the patients was 40.32±14.11 (years), 79 (71.2%) women and 32 (28.8%) men. The amount of proteinuria, creatinine clearance, serum fT3, fT4, TSH, albumin, total protein and LDL values determined by 24-hour urine analysis of the patients were evaluated and recorded retrospectively. The patients were examined in 3 different groups according to the amount of proteinuria as 500-1500 mg/day, 1500-2500 mg/day and 2500-3500 mg/day. Proteinuria amounts of the patients were compared with serum fT3, fT4, TSH, albumin, total protein and LDL values measured in the 6-month period after proteinuria was detected. In addition, correlation between proteinuria amounts and their correlation analysis was performed. Patients with acute or chronic renal failure, thyroid disease, thyroid hormone replacement and proteinuria over 3.5 g/day were not included in the study. Results: In the thyroid function tests performed in patients followed up with isolated proteinuria that is not at a nephrotic level, the mean TSH value is 1.94±0.25 mIU/l, fT4 value is 1.04±0.21 ng/dl, fT3 value is 2.96±0.49 ng /l detected. No statistically significant disorder was detected in TSH, fT3 and fT4 levels. No statistically significant correlation was found between the amount of proteinuria and serum TSH, fT3 and fT4 levels. No statistically significant negative or positive correlation was found between creatinine clearance and serum total protein value of the patients and TSH, fT3 and fT4. In the examination performed with serum albumin value, no statistically significant correlation was found between serum TSH or fT4, but there was a positive statistically significant correlation between serum albumin and fT3 (r=0.25 p=0.007). Conclusion: In our study to examine thyroid functions in patients with isolated proteinuria, no statistically significant changes were found in thyroid function tests. There was no statistically significant positive or negative correlation between the amount of proteinuria and serum TSH, fT3, fT4 and LDL. A positive statistically significant correlation was found between serum albumin and fT3. We believe that our study will contribute to the literature, since studies on endocrine and metabolic aspects are limited in patients with isolated proteinuria who are not at a nephrotic level.