Okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara yönelik inançları ile mesleki doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between preschool teachers' beliefs on developmentally appropriate practice and their job satisfaction
- Tez No: 811347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL TUBA ŞAHİN SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi öğretmenleri, gelişime uygun uygulamalar, öğretmen inançları, mesleki doyum, preschool teachers, developmentally appropriate practice, teacher's beliefs, job satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara yönelik inançları ile mesleki doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Van ili ve ilçelerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız anaokulları ve ilkokul bünyesindeki anasınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri; örneklemini ise bu evrenden seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 400 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Gelişime Uygun Uygulamalar Öğretmen İnanç Ölçeği (GUUÖİÖ) ve Mesleki Doyum Ölçeği (MDÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Bağımsız Örneklemler İçin t-Testi, Tek yönlü varyans analizi ve Pearson Momentler Çarpımı kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara yönelik inançlarının ve mesleki doyumlarının yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca gelişime uygun uygulamalara yönelik inançları ile mesleki doyumları arasındaki ilişki incelendiğinde, okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançları toplamı ile mesleki doyumları toplamı arasında pozitif yönlü düşük düzey anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine of the relationship between preschool teachers' beliefs on developmentally appropriate practice and their job satisfaction. The population of the study consisted of preschool teachers working in independent kindergartens and nursery classrooms in the primary schools in Van province and its districts while the sample consists of 400 preschool teachers selected from this population by random sampling method. The Personal Information Form, the Developmentally Appropriate Practice Teacher Beliefs Scale (DAP-TBS) and the Job Satisfaction Scale were used as data collection tools. The data was analyzed through independent samples t-test, one-way analysis of variance and Pearson's Product-Moment Correlation. Analysis showed that preschool teachers' beliefs on developmentally appropriate practice and their job satisfaction were high. When the relationship between their beliefs about developmentally appropriate practice and their job satisfaction was examined, a positive low-level significant relationship was found between the preschool teachers' beliefs on developmentally appropriate practices and their professional satisfaction.