Okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançları ile sınıflarındaki çocukların öz düzenleme becerilerinin incelenmesi
Investigation of preschool teachers' beliefs related to developmentally appropriate practice and self-regulation skills of children in their classrooms
- Tez No: 811419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, gelişime uygun uygulamalar, öğretmen inançları, öz düzenleme becerileri, preschool education, developmentally appropriate practice, teachers' beliefs, self-regulation skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançları ile sınıflarındaki çocukların öz düzenleme becerilerinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ağrı ilinde görev yapmakta olan 276 okul öncesi öğretmeni ve bu öğretmenlerin sınıflarında bulunan 276 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Demografik Bilgi Formu”Şahin-Sak ve Sak (2017) tarafından Türkçe uyarlanması yapılan“Gelişime Uygun Uygulamalar İnanç Ölçeği”ile Erol ve İvrendi tarafından geliştirilen“4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik ÖzDüzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu)”ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların betimsel özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde değerleri ve veri analizinde Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler için t-testi ve Tek yönlü ANOVA testi gibi parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin Gelişime Uygun Uygulamalara ilişkin inançlarının yüksek olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançlarının cinsiyetlerine göre ölçeğin genel toplamında ve tüm alt boyutlarında anlamlı bir farklılık gösterdiği, yaşlarına, eğitim vermekte oldukları yaş grubuna, mesleki deneyimlerine ve çalıştıkları okula (bağımsız anaokulu/anasınıfı) göre ölçeğin bazı alt boyutlarında anlamlı bir farklılık gösterdiği; çalışma şekillerine (kadrolu sözleşmeli/ücretli) ve sınıflarında bulunan çocuk sayısına göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Okul öncesi dönem çocuklarının öz düzenleme becerileri annelerinin ve babalarının eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Bununla birlikte, çocukların öz düzenleme becerilerinin yaşlarına, cinsiyetlerine, okul öncesi eğitime devam etme sürelerine, kardeş sayılarına, anadillerine ve anne-babalarının yaşlarına göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançları ile sınıflarındaki çocukların öz düzenleme becerileri arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the beliefs of preschool teachers related to Developmentally Appropriate Practice and the self-regulation skills of children in their classrooms. Survey design, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the study consisted of 276 pre-school teachers working in the province of Ağrı and 276 children in the classrooms of these teachers. The data of the research was collected through“Demographic Information Form”,“Developmentally Appropriate Practice Teacher Beliefs Scale”adapted to Turkish by Şahin-Sak and Sak (2017) and“Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Years-Old Children (Teacher Form)”developed by Erol and İvrendi (2018). Frequency and percentage values were used to determine the descriptive characteristics of the participants, and parametric tests such as Pearson correlation analysis, independent samples t-test and One-way ANOVA test were used in data analysis. At the end of the study, it was found that preschool teachers' beliefs related to Development Appropriate Practice were high and differ significantly according to their genders in all sub-dimensions and in the total of the scale. Also, there are significant differences in some sub-dimensions according to their age, age group of children they work, professional experience and, the school they work at (independent kindergarten/nursery class). However, there was no significant difference in teachers' beliefs related to Development Appropriate Practice based on the way teachers work (salaried/contracted/hourly paid) and the number of children in their classroom. Self-regulation skills of preschool children showed a significant difference according to the education level of their mothers and fathers. However, it was found that their self-regulation skills did not show a significant difference according to their age, gender, duration of pre-school education, number of siblings, mother tongue and age of their parents. Also, a positive and moderately significant relationship was found between preschool teachers' beliefs about developmentally appropriate practice and the self-regulation skills of children in their classroom.