CAD / CAM zirkonya destekli restorasyonların klinik ve protetik başarı oranlarının değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluation of clinical performance and prosthetic success rates of CAD / CAM zirconia restorations: A retrospective study
  1. Tez No: 811446
  2. Yazar: EMİNE NİSA ÖZDİL AKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ESAD GÜVEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: zirkonya restorasyon, CAD/CAM, klinik takip, periodontal indeks, zirconia restorations, CAD / CAM, clinical follow-up, periodontal index
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu klinik retrospektif çalışmanın amacı, farklı marjinal bitim tipleriyle hazırlanmış veneerli veya monolitik zirkonya destekli köprü ve tek kron restorasyonların sağkalım oranlarını, klinik başarılarını ve komplikasyonlarını, periodontal ve protetik durumlarını değerlendirmektir. Materyal-Metod: Çalışmamıza, Diş Hekimliği Fakültemiz Protetik Diş Tedavisi Kliniği' ne Nisan 2018-Aralık 2019 yılları arasında başvuran 20- 65 yaş aralığında 108 hasta ve CAD/CAM cihazı ile üretilen 214 zirkonya destekli restorasyon dahil edilmiştir. Gözlem süresi 9-26 ay aralığında olup ortalama 18 aydır. Klinik protetik değerlendirmeler modifiye USPHS kriterleriyle, periodontal değerlendirmeler gingival indeks (Gİ), sondlamada kanama (SK), plak indeksi (Pİ) ve sondlanabilir cep derinliği skorlarıyla yapılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS for Windows V.21 (SPSS Inc, Chicago, ABD) ile analiz edildi. Kruskal-Wallis, Mann Whitney U, bağımsız örnekler t testi, Tek-yönlü ANOVA ve Post-Hoc test olarak ise Tamhane's T2 testi uygulandı. Sonuçlar: Çalışmamızda, zirkonya destekli restorasyonların klinik takibinde sağkalım oranları % 97,1 olarak bulunmuştur (Kaplan- Meier). En sık karşılaşılan komplikasyonlar teknik komplikasyonlar olup en sık görülen komplikasyon da % 4,7 ile veneer seramiğin chippingidir (n=10). Toplam komplikasyon oranı % 9,8; teknik komplikasyon oranı % 7; biyolojik komplikasyon oranı % 2,8 'dir. Başarısız olan 4 restorasyonun hepsi köprü restorasyonudur ve altyapı kırığı sebebiyle sağkalım gösterememişlerdir. Anatomik form için horizontal marjin grubu, ortalama olarak feather edge marjin grubundan anlamlı olarak daha xiii düşük skorlar göstermiştir (p=,037). Marjinal adaptasyon için feather edge grubu horizontal marjin tasarımından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük skorlar göstermiştir (p=,001). Restorasyon kırığı içinse en düşük skorları horizontal marjin grubu göstermiştir (p=,038). Anatomik form (p= ,010) ve marjinal adaptasyon (p= ,010) parametreleri için kron restorasyonları köprü restorasyonlarından anlamlı derecede daha yüksek skorlar göstermiştir. Kümülatif sağ kalım oranı veneerli restorasyonlar için 25. ayda % 99,1±0,04; monolitik restorasyonlar için ise 25. ay sonunda ise % 84,3± 0.131'dir. Periodontal skorlar değerlendirildiğinde Gİ, SK ve Pİ kriterlerinde feather edge grubu horizontal marjin grubundan anlamlı derecede daha yüksek sonuçlar göstermiştir (Gİ için p=,00; SK için p=,00; Pİ için p=,003). Hem Gİ (p=,00) , hem Pİ (p=,018) hem de SK (p=,00) parametreleri için köprü restorasyonları kron restorasyonlarından anlamlı derecede daha yüksek skorlar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF CLINICAL PERFORMANCE AND PROSTHETIC SUCCESS RATES OF CAD / CAM ZIRCONIA RESTORATIONS: A RESTROSPECTIVE STUDY Aim: The aim of this clinical retrospective study is to evaluate the survival rates, clinical success and complications, periodontal and prosthetic status of veneered or monolithic zirconia supported fixed dental prothesis (FDPs) and single crown restorations prepared with different marginal finish line types. Material and Methods:108 patients between the ages of 20-65 who applied to our Faculty of Dentistry Prosthodontics Clinic between April 2018 and December 2019 and 214 zirconia-supported restorations produced with a CAD / CAM device were included in our study. The period of observation is between 9-26 months, on average 18 months. Clinical prosthetic evaluations were made with modified USPHS criteria, periodontal evaluations with gingival index (GI), bleeding on probing (BoP), plaque index (PI) and probed pocket depth scores. The data obtained were analyzed with IBM SPSS for Windows V.21 (SPSS Inc, Chicago, USA). Kruskal-Wallis, Mann Whitney U, independent samples t test, One-way ANOVA and Post-Hoc test were used as Tamhane's T2 test. Results: In our study, survival rates in clinical follow-up of zirconia-supported restorations were found to be 97.1% (Kaplan-Meier). The most common complications are technical complications and the most common complication is chipping of veneer ceramic with 4.7% (n = 10). The total complication rate was 9.8%; technical complication rate 7%; biological complication rate is 2.8%. All 4 unsuccessful restorations were FDPs and did not survive due to framework fracture. For the anatomical form, the horizontal margin group showed significantly lower scores than the feather edge margin group (p =, 037). For marginal adaptation, the feather edge group showed statistically significantly lower scores than the horizontal margin design (p =, 001). The horizontal margin group showed the lowest scores for the restoration fracture (p =, 038). Crown restorations showed significantly higher scores than FDPs for anatomical form (p =, 010) and marginal adaptation (p =, 010) parameters. The cumulative survival rate for veneered restorations was 99.1 ± 0.04% at 25 months; and for monolithic restorations it is 84.3 ± 0.131% at the end of the 25th month. When the periodontal scores were evaluated, xv the feather edge group showed significantly higher results than the horizontal margin group in the GI, BoP and PI criteria (p = .00 for GI; p = .00 for BoP; p = .003 for PI). FDPs showed significantly higher scores than crown restorations for both GI (p = .00), PI (p = .018) and BoP (p = .00) parameters.