Production and purification of endolysins from salmonella bacteriophages
Salmonella bakteriyofajlarından endolizin eldesi ve saflaştırılması
- Tez No: 811618
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM SOYER KÜÇÜKŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Salmonella, bakteriyofaj, endolizin, recombinant DNA teknolojisi, Salmonella, bacteriophage, endolysin, recombinant DNA technology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Salmonella, dünyada gıda kaynaklı hastalıklara neden olan başlıca bakterilerden biridir. Salmonella, Gram-negatif, spor yapmayan ve çubuk şeklinde bir bakteridir ve enterik ateş ve tifoidal olmayan salmonelloz olanlar gastroenterit problemlerine neden olur. Antibiyotik direnci, son yıllarda tüm dünyayı tehdit eden bir sorundur ve yeni bir yöntem olarak bakteriyofajlar ön plana çıkmaktadır. Bakteriyofajlar, bakteri hücrelerini enfekte eden virüslerdir. Bakteriyofajlar antibiyotik dirençliliğine karşı kullanılır, ancak tekrarlanabilir olmadıkları için kullanımları sınırlıdır. Bakteriyofajların patlatma mekanizmaları kullanılarak, bakteriyofajlar yerine endolizinler kullanılabilir. Endolizinler, bakteriyofaj litik enzimler, bakteriyofajın hücre içinde büyümesi sırasında üretilen enzimlerdir. Endolizinler bakterilerin hücre duvarını ve hücre zarını bozarak hücre ölümüne ve yeni oluşan virüslerin salınmasına neden olur. Endolizinler, daha sürdürülebilir ve pH ve sıcaklık değişikliklerine karşı daha kararlı olduklarından gıda uygulamaları için uygun olabilir. Bu çalışmada, çoklu ilaca dirençli Salmonella Kentucky'yi (MET S1-007) enfekte edebilen, önceki çalışmamızdan izole edilen bakteriyofaj (MET P1-137) kullanıldı. Bakteriyofajın (MET P1- 137) genomu analiz edilerek endolizin üreten bölgeler seçildi. Plazmit vektörü kullanılarak, endolizinin kodlayıcı geni, E. coli BL21 suşuna aktarıldı. Mikrobiyal büyümeden sonra, endolizinin saflaştırılması gerçekleştirildi ve endolizinin Salmonella Kentucky hücrelerini 1 log CFU/mL azalttığı görüldü. Gelecekteki araştırmalar, endolizinin metal iyonlarıyla etkileşimlerini, organik asitlerin dış zar üzerindeki geçirgenlik etkilerini ve endolizin konsantrasyonunu arttırmak için pH ve sıcaklık gibi dış parametreleri inceleyecektir. Gıda uygulamaları da test edilecektir.
Özet (Çeviri)
Salmonella is one of the major bacteria causing foodborne diseases in the world. Salmonella is Gram-negative, non-spore forming and rod shape bacteria, and those with enteric fever and non-typhoidal salmonellosis cause gastroenteritis problems. Antibiotic resistance is a problem that threatens the whole world in recent years, and bacteriophages come first as a novel method. Bacteriophages are the viruses that infect bacterial cells. Bacteriophages are used against antibiotic resistance, but their use is limited because they are not reproducible. Using their burst mechanisms, endolysins can be used instead of bacteriophages. Endolysins, bacteriophage lytic enzymes, are enzymes produced during growth of bacteriophage in the cell. Endolysins cause cell death by disturbing cell wall and cell membrane of the bacteria and to release new forming viruses. Endolysins may be suitable for food applications because they are more sustainable and more stable to changes in pH and temperature. In this study, bacteriophage (MET P1- 137), isolated from our previous study, was used which can infect multi-drug resistant Salmonella Kentucky (MET S1-007). By analyzing genome of the phage (MET P1- 137), regions producing endolysins were selected. By using a plasmid vector, the encoding gene of endolysin was transferred to E. coli BL21 strain. After microbial growth, purification of endolysin was conducted and lytic activity of the endolysin on Salmonella Kentucky was investigated. As a result, it was observed that presence of purified endolysin reduced Salmonella Kentucky cells by 1 log CFU / mL. Future research will examine external parameters such ideal pH and temperature to increase concentration of endolysin, interactions with metal ions, and the permeability effects of organic acids on the outer membrane. Food applications will also be tested.