حاشية إسماعيل بن عبد الرحمن البلبيسي الشافعي(ت بعد 1179هـ)على شرح ابن قاسم الغزي على متن أبي شجاع في فقه الشافعية (من أول كتاب الطهارة إلى نهاية باب الاستنجاء)دراسةً وتحقيقاً
Hashiyat al-Bilbisi on the explanation of Ibn Qasim al-Ghazi on Abu Shuja (From the beginning of the Book of Purification to the chapter on Istinja') By Ismail bin Abd al-Rahman al-Balbisi al- Shafi'i (D. after the year 1179 AH) study and investigation
  1. Tez No: 811698
  2. Yazar: MOHAMMED ASAAD HAMMOOD AL-IESSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Belbisi, Abi Şuca metni, taharet, istinca, Jurisprudence, Al-Bilbesi, Abi Shuja' text, Purity, Istinja
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
İnceleme, İsmail bin Abdurrahman el-Belbisi el-Mısri'nin (1179'dan sonra)“Şerhu İbn Kasım el-Gazzi li Müttefaki İ Abi Şuca”adlı eserinin ilk bölümünden başlayarak ilk abdest bölümüne kadar olan bölümleri üzerine yapılmıştır. Bu araştırma, miras olarak değerli bir kültürel mirası ele almaktadır. Araştırma, Şafi mezhebi alimlerinin sekiz temiz su türü, kaplarda kullanılan suyun hükmü, abdestin farzları, gusül ve teyemmümün hükümleri, diğer dilbilimsel, gramer ve morfoloji ile ilgili konuları içermekte ve İbn Kasım el-Gazzi'nin açıklamalarını açıklamayı amaçlamaktadır. Yazar, delil olarak Allah'ın kitabında veya Peygamberinin sünnetinde veya ittifakla bir görüşü veya söylemi desteklemekte kullanmaktadır. Ayrıca, metinlerin sunumu, düzeni ve eserin tarih ve doğa bilimleriyle ilişkili konuları eserin ansiklopedik kültürünü yansıtacak şekilde ele alınması açısından esneklik ve düzenlilik açısından da başarılı olmuştur. Belki de en önemli özelliği, yazarın taharet konularını incelemesi, modern meseleler ve olaylarla ilgilenmesi ve bunları hocalarına danışarak veya şer'i metinleri inceleyerek doğru hükümler çıkarmasıdır. Buna ek olarak, yazarın kaynakların çeşitliliğini ortaya çıkardığı ve iki kategoriye ayrıldığı belirtilmiştir: Birinci kategori: Şafi fıkhının yaygın kaynaklarından bilinen kaynaklar. İkinci kategori: Yazarın hocalarının ve öğretmenlerinin doğrudan kaynakları, bazılarını kendi elleriyle kopyaladığı veya günümüzde nadir ve kayıp olanlardan. Araştırmacı, beyanların belgelenmesi ve sahiplerine atfedilmesi için tümevarımsal yöntemi kullanmış ve yazarın kültürel kaynaklarının çeşitliliği konusunda elde ettiği en önemli sonuçlardan biri, dilbilimsel, gramer, morfoloji ve tefsir konularını içeren konuların gözden geçirilmesi ve bilimsel ve doğa bilimleri ile ilgili yönlerdir. Aynı zamanda, kaynakların çokluğu ve çeşitliliği ile belirtilen hususlar arasında özellikle modern sorunları ele alması ve bunlara hoclarıyla danışması ve bunlarda ihtiyatlı olmasıyla da öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The research discusses the valuable heritage impact of“The footnote of Ismail bin Abd al-Rahman al-Bilbesi al-Shafi'i (d. after 1179 AH) on the explanation of Ibn Qasim al-Ghazi on the board of Abi Shuja' in Shafi'i jurisprudence (from the beginning of the book of purity to the end of the chapter on istinja')”through a comprehensive study and investigation. The research includes the statements of Shafi'i scholars regarding the eight types of pure water, the ruling on water used in utensils, the obligations of ablution, the rulings of bathing and tayammum, as well as linguistic, grammatical, and morphological issues related to the explanation. It also clarifies the purposes of Ibn Qasim al-Ghazi in his explanation. The author's approach relies on evidence from the Quran, the Sunnah of the Prophet (peace be upon him), or consensus in supporting various opinions or views. The footnote demonstrates flexibility in presenting the statements, with a well-organized and presented content, and extensive discussions on historical and natural sciences, reflecting the encyclopedic knowledge of the author. One of the remarkable features of the footnote is the author's thorough examination of matters related to purification, addressing contemporary issues and dealing with them through consultation with his mentors, studying the Islamic texts to derive correct rulings, and making independent efforts based on specific circumstances and the situation of the country. Additionally, the research reveals the diversity of the author's sources, which can be categorized into two groups: first, renowned and widely used sources of Shafi'i jurisprudence, and second, direct sources from his mentors and teachers, some of which he personally reviewed and transcribed, while others are currently rare and lost. The researcher adopted an inductive approach in extracting and attributing the statements to their respective sources. Among the key findings, the study highlights the cultural diversity of the author's sources, encompassing linguistic, grammatical, morphological, and interpretative issues, along with scientific and natural aspects. Furthermore, the footnote stands out for its numerous and varied references, along with the extensive coverage of contemporary issues, which the author addressed by consulting his mentors and engaging in independent reasoning.