Mehmed Hâlis Dîvânı'nın bağlamlı dizini ve işlevsel sözlüğü
Mehmed Hâlis Efendi Divanı's contextual index and functional dictionary
  1. Tez No: 811821
  2. Yazar: YASİN BAŞARIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed Hâlis Efendi, Dîvân, Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük, TEBDİZ, Mehmed Halis Efendi, Diwan, Contextual Index and Functional Dictionary, TEBDİZ
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 900
Özet
Klasik Türk Edebiyatı metinlerini anlama ve anlamlandırma hususunda günümüzde şerh, tahlil ve sözlük gibi birçok çalışma alanı bulunmaktadır. Bu çalışma alanlarından birisi de internet tabanlı ve kısa ismi TEBDİZ olan“Türk Edebiyatı Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük”projesidir. Bu sistemde tarihî metinler kullanıldıkları bağlamlara göre TEBDİZ sisteminin altyapısı kullanılarak dizinlenmektedir. Ortaya konulan tez çalışmasında da 17. yüzyıl divan şairlerinden Mehmed Hâlis Efendi'nin Divan'ının da bu sistem altyapısı kullanılarak bağlamlı bir dizini hazırlanmıştır. Divan'da yer alan tüm sözcükler kullanıldıkları bağlam (context) çerçevesinde yorumlanmış, ortaya çıkan verilere dayanılarak şairin hayal dünyası ve sanatı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Divan'ındaki şiirlerden hareketle şairin sanatı, şiir anlayışı, dil ve üslup özellikleri gibi birçok unsur hakkında göstergeler sunulmuştur. Çalışmamız daha önce yapılmış diğer bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük çalışmaları gibi daha sonra yapılacak olan araştırma ve incelemelere katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, there are many fields of study such as commentary, analysis and dictionary in terms of understanding and interpreting Classical Turkish Literature texts. One of these fields of study is the internet-based“Turkish Literature Contextual Index and Functional Dictionary”project, whose short name is TEBDİZ. In this system, historical texts are indexed using the infrastructure of the TEBDİZ system according to the contexts in which they are used. In this thesis, a contextual index of the Diwan of Mehmed Halis Efendi, one of the 17th Century diwan poets, was prepared using the infrastructure of this system. All the words in the Diwan were interpreted within the framework of the context in which they were used, and the poet's imagination and art were tried to be evaluated based on the data obtained. Based on the poems in his Diwan, indicators about many elements such as the poet's art, understanding of poetry, language and stylistic features are presented. Our study will contribute to future research and studies such as other contextual index and functional dictionary studies.