Belediye müdürlüklerinde dijital uygulamaların kullanım düzeyi: Çorum Belediyesi örneği (Çoklu durum çalışması)
The level of use of digital applications in municipal directorates: The case of Çorum Municipality (Multiple case study)
  1. Tez No: 811931
  2. Yazar: AYBÜKE METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Technology, E-government, E-municipality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte teknoloji, gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş olup mevcut devlet kurumları da bu süreçten etkilenmiştir. Bu noktada devlet kurumları hizmet sunumunda dijital araçları kullanmaya başlamış ve e-devlet kavramı ortaya çıkmıştır. E-devlet anlayışının yerleşmesi ile birlikte bu düşünce belediyelere de yansımış ve e-belediye kavramı gündeme gelmiştir. Bunun sonucunda belediyeler bünyesinde bulunan müdürlükler aracılığı ile sunumlarını teknolojik cihazlar vasıtasıyla gerçekleştirmeye başlamıştır. İçerisinde birçok müdürlüğü barındıran belediyelerin sahip olduğu müdürlükler birçok alanda hizmet sunmaktadır. Bu noktada belediye müdürlüklerinin teknolojik araçlar sayesinde sunduğu hizmetler, müdürlüklerde sunulan hizmet türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu amaçla belediye müdürlüklerinde e-belediyecilik uygulamaları kullanım miktarını tespit etmek adına çalışmada bir alan araştırmasına yer verilmesi uygun görülmüş olup belediye müdürlüklerinin hizmet sunumunda e-belediye uygulamalarını kullanım düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada öncelikle kavramsal çerçeve içerisinde e-devlet ve e-belediye kavramları detaylı bir şekilde açıklanmış olup bu kavramlar tarihsel süreç içerisinde ele alınmıştır. Çalışma nitel bir çalışma olup durum çalışması türlerinden çoklu durum çalışması ve durum çalışması desenlerinden bütüncül çoklu durum deseni tercih edilmiştir. Çalışmaya katılan katılımcılar amaçlı örneklem ve tipik örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen katılımcılar iki gruba ayrılmış ve katılımcı görüşmeleri sonucu elde edilen veriler MaXQda 2022 adlı programda analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen hususlar“BULGULAR”başlığı altında öncelikle kendi içlerinde bütüncül şekilde analiz edilmiş olup sonrasında bu başlık içerisinde kıyaslanmıştır. Araştırmanın son kısmında sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiş olup bu bölümde bulgular kısmında detaylı bir şekilde değinilen hipotezler tekrar açıklanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda sosyal alanda hizmet sunan müdürlüklerin teknik alanda hizmet sunan müdürlüklere oranla e-belediye uygulamalarına daha az ihtiyaç duyduğu gözlemlenmiştir. Yine aynı şekilde elde edilen bulgular sonucu sosyal alanda hizmet sunan müdürlüklerin teknik alanda hizmet sunan müdürlüklere göre bu uygulamalara daha az ihtiyaç duymasındaki temel nedenin sosyal alanda hizmet sunan müdürlüklerin hizmet sunarken vatandaşa daha yakın bir noktada durması gerektiği zorunluluğundan kaynaklandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid advancement of technology, technology has become a part of everyday life and existing state institutions have also been affected by this process. At this point, state institutions started to use digital tools in service delivery and the concept of e-government emerged. With the establishment of the e-government concept, this idea was reflected in municipalities and the concept of e-municipality came to the agenda. As a result, municipalities started to realize their presentations through technological devices through their directorates. The directorates of municipalities, which include many directorates, provide services in many areas. At this point, the services provided by municipal directorates through technological tools vary according to the type of service offered in the directorates. For this purpose, it has been deemed appropriate to include a field study in the study in order to determine the amount of use of e-municipality applications in municipal directorates, and the level of use of e-municipality applications in the service provision of municipal directorates has been examined. In the study, firstly, the concepts of e-government and e-municipality are explained in detail within the conceptual framework and these concepts are discussed in the historical process. The study is a qualitative study and multiple case study from case study types and holistic multiple case design from case study designs were preferred. The participants participating in the study were selected through purposive sampling and typical sampling method. The participants selected with the purposive sampling method were divided into two groups and the data obtained as a result of participant interviews were analyzed in the program called MaXQda 2022. Thematic analysis method was used as the analysis method. The issues obtained were first analyzed holistically within themselves under the title of“RESULTS”and then compared within this title. In the last part of the research, the conclusion and recommendations section is included and in this section, the hypotheses mentioned in detail in the findings section are explained again. As a result of the findings obtained in the study, it was observed that the directorates providing services in the social field need e-municipality applications less than the directorates providing services in the technical field. Likewise, as a result of the findings obtained in the same way, it has been observed that the main reason why the directorates providing services in the social field need these applications less than the directorates providing services in the technical field is due to the necessity that the directorates providing services in the social field should stand at a closer point to the citizens while providing services.