Diaspora diplomasisinde kurumsallaşma: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı örneği
Institutionalization in diaspora diplomacy: Example of Presidency For Turks Abroad and Related Communities
  1. Tez No: 811938
  2. Yazar: SELİN TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN GÖKTOLGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diaspora, Diplomasi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk Dış Politikası, Diaspora, Diplomacy, Presidency for Turks Abroad and Related Communities, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Türk dış politikasının son yıllardaki önemli araçlarından biri olan diaspora diplomasisinin ve onun kurumsallaşma sürecinin ele alınması amaçlanmıştır. Bu amaçla sürdürülen çalışmada Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın bir analizinin yapılarak Türk dış politikasına olan katkılarının, işlevlerinin ve eksikliklerinin ortaya konması hedeflenmiştir. Yurtdışı Türklerin diaspora kapsamına dahil edilmesi, Türkiye'deki diaspora algısının değişimi ve Türk dış politikasında oluşan aktör çeşitliliğinin vurgulanması, çalışmanın diğer amaçlarını oluşturmaktadır. Çalışmada Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın faaliyet alanını yurtdışı Türkler ile sınırlandırmaması nedeniyle küresel açıdan meşruluğa sahip bir kurum olduğu anlaşılmıştır. Birtakım eksiklikleri olsa da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın diaspora diplomasisi faaliyetleri neticesinde meşru bir diaspora kurumu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine diaspora diplomacy, one of the most important instruments Turkish foreign policy in recent years, and its institutionalization process. For this purpose, this study aims to analyze the Presidency for Turks Abroad and Related Communities and reveal its contributions, functions and shprtcomings in Turkish foreign policy. The inclusion of Turks abroad in the scope of diaspora, the change in the perception of diaspora in Turkiye and emphasizing the diversity of actors in Turkish foreign policy constitute the other objectives of the study. The study revealed that Presidency for Turks Abroad and Related Communities is a globally legitimized institution as it does not limit its field of activity to Turks abroad. Despite some shortcomings, it has been determined that Presidency for Turks Abroad and Related Communities is a legitimate diaspora institution as a result of its diaspora diplomacy activities.