Entrepreneurship experiences of Syrian immigrants in Turkey: The case of Başakşehir
Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin girişimcilik deneyimleri: başakşehir örneği
  1. Tez No: 811956
  2. Yazar: ZEYNEP RANA KAVAKDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÖZGÜR BAKLACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli göçmenler, göçmen girişimciliği, göç, sermaye türleri, fırsat yapısı, Başakşehir, Syrian immigrants, immigrant entrepreneurship, migration, forms of capital, opportunity structure, Başakşehir
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Suriye'de başlayan iç savaşla beraber Türkiye'ye gelen Suriyeli göçmenler toplumsal yapıya ve emek piyasasına dahil olmuşlardır. Emek piyasasındaki Suriyeli göçmenlerin çoğunluğu ücretli olarak çalışırken bir kısmı da girişimci olarak kendi kendini istihdam etmektedir. Bu tez Başakşehir örneğinde Suriyeli göçmenlerin girişimcilik tecrübeleri nasıl olduğu sorusuna cevap aramaktadır. Bu sorunun beraberinde Suriyeli girişimcilerin ne tür zorluklarla karşılaştıkları, çevreleyen faktörlerin etkisi, sermaye türlerinin işletme açmada ve zorlukları aşmada nasıl bir rol oynadığı ve Başakşehir'in avantaj ve dezavantajlarının ne olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bu kapsamda Başakşehir'de işletme sahibi Suriyeli göçmenlerle yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Teorik arka planda karma gömülmüşlük ve sermaye türleri yaklaşımları bir araya getirilerek Suriyeli göçmenlerin girişimcilik tecrübeleri mercek altına alınmıştır. Bu teorik çerçeve, göçmen girişimciliğini şekillendiren makro ve mikro yapıların anlaşılmasına yönelik değerli bilgiler sağlamıştır. Elde edilen bulgular Suriyeli göçmenleri girişimci olmalarında sahip oldukları sermaye türleri ve fırsat yapısının etkili olduğunu, fırsat yapısının sermaye türlerinin mobilizasyonunu belirlediğini ve Suriyeli göçmenlerin sahip olduğu sermaye çeşitleri gibi çevreleyen faktörlerin de değişkenlik gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Suriyeli göçmenlerin farklı hukuki statülerde Türkiye'de ikamet etmeleri karşılaştıkları sorunları, fırsat yapısını ve girişimcilik deneyimlerini şekillendirmektedir. Suriyeli göçmen girişimcilerin karşılaştığı sorunlar yasal, ekonomik ve sosyokültürel sorunlar olarak kategorileştirilerek incelenmiştir. Sahip oldukları ekonomik, kültürel ve sosyal sermaye Suriye göçmenlerin zorluklarla baş etmesinde etkilidir ve sermaye türleri kendi içinde etkileşim halindedir. Ekonomik sermaye maddi sorunlara ortadan kaldırırken, girişimcilik tecrübesi, mesleki yetkinlik ve dil bilgisi gibi kültürel sermaye ve yakın akraba ve arkadaşların şekillendirdiği sosyal sermaye girişimciler tarafından kullanılmaktadır. Bunun yanında, Başakşehir ilçesinin Suriyeli göçmen girişimciler için avantajlarının ön planda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Syrian migrants who arrived in Turkey as a result of the internal conflict in Syria have become integrated into the social structure and labor market. While the majority of Syrian migrants in the labor market work as employees, some of them are self-employed as entrepreneurs. This thesis seeks to answer the question of how the entrepreneurial experiences of Syrian immigrants in Başakşehir are shaped. Along with this question, the study aims to uncover the challenges faced by Syrian entrepreneurs, the impact of surrounding factors, the role of capital types in starting businesses and overcoming difficulties, and the advantages and disadvantages of Başakşehir. A qualitative research method is adopted in this study. Within this scope, semi-structured in-depth interviews were conducted with Syrian immigrant entrepreneurs in Başakşehir. The theoretical background combines the approaches of mixed embeddedness and forms of capital, shedding light on the entrepreneurial experiences of Syrian migrants. This theoretical framework provides valuable insights into understanding the macro and micro structures that shape immigrant entrepreneurship. The findings reveal that the forms of capital and the opportunity structure play a significant role in Syrian migrants' entrepreneurship, the opportunity structure determines the mobilization of capital types and surrounding factors vary as well as capital types. The different legal statuses of Syrian migrants residing in Turkey shape the challenges they encounter, the opportunity structure, and their entrepreneurial experiences. The problems faced by Syrian migrant entrepreneurs have been categorized and examined as legal, economic, and socio-cultural problems. Their economic, cultural, and social capital are influential in overcoming the challenges, and the capital types interact with each other. While economic capital helps mitigate financial issues, cultural capital, such as entrepreneurial experience, professional competence, and language proficiency, and social capital shaped by close relatives and friends, are utilized by entrepreneurs. Furthermore, it has been concluded that Başakşehir district offers advantages for Syrian migrant entrepreneurs.