İki farklı cihazda cTnI ölçüm değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of cTnI measurement values on two different devices
- Tez No: 812007
- Danışmanlar: UZMAN SACİDE ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: AKS, cTnI, NCCLS EP5-A, Precision
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: AKS (Akut Koroner Sendrom)'li hastaların tanısını ve prognozu belirlemede kardiyak troponinler (cTnI ve cTnT), spesifite ve sensitivitesi açısından diğerlerine göre daha değerlidir. Bu çalışmada; İki farklı troponin I ölçüm sistemini cihaz performansları açısından karşılaştırmak ve farklı örnek alımlarının ölçüm sonucuna etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmada iki farklı troponin I ölçüm sistemi(Stratus CS ve Access), cihaz performansları açısından karşılaştırıldı. ve farklı örnek alımlarının ölçüm sonucuna etkileri değerlendirildi. Her iki cihaz için ayrı ayrı hazırlanan üç farklı seviyede plazma havuzlarıyla NCCLS EP5-A protokolünü uygulayarak within-run ve total presizyon değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Stratus CS cihazında her üç seviyede (0.089, 0.33 ve1.98 ng/ml) within-run ve total %CV 10; orta seviyede (0.29 ng/ml) within-run %CV10; yüksek seviyede (5.68 ng/ml) within-run ve total %CV0.05). Tartışma ve Sonuç: AKS için önemli bir belirteç olan cTnI ölçümlerinin standardizasyonu şarttır. Acil ünitesinde takip edilen hastadan IFCC veya NACB önerisine göre seri cTnI ölçümleri yapılarak, cTnI düzeylerindeki değişimin artış yönünde olup olmadığı titizlikle takip edilmelidir. Daha sensitiv ve spesifik, (99. persentil değerini
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiac troponins (cTnI and cTnT) are more important than others in terms of specificity and sensitivity in diagnosing and determining the prognosis of patients with ACS (Acute Coronary Syndrome). In this study; We aimed to compare two different troponin I measurement systems in terms of device performances and evaluate the effects of different sampling on the measurement result. Methods and Materials: In this study, two different troponin I measurement systems were compared in terms of device performance. and the effects of different samplings on the measurement result were evaluated. Within-run and total precision evaluations were performed by applying the NCCLS EP5-A protocol with plasma pools at three different levels prepared separately for both devices. Results: While in-run and total CV% were found as 10; moderate (0.29 ng/ml) within-run %CV10%; high level (5.68 ng/ml) within-run and total CV 0.05). Discussion and Conclusion: Standardization of cTnI measurements, which is an important marker for ACS, is essential. Serial cTnI measurements should be made in the patient followed up in the emergency unit according to the IFCC or NACB recommendation, and it should be meticulously monitored whether the change in cTnI levels is in the direction of increase. Work needs to be done to develop more sensitive and specific low-impression methods.