Teknoloji entegrasyonunun modellenmesinde öğretmenlerin teknolojik pedagojik içerik bilgileri, düşünme yapıları ve teknoloji ile öğretim yapmaya ilişkin duygularının rolü
The role of teachers' technological pedagogical content knowledge, mindset and emotions about teaching with technology in modeling technology integration
- Tez No: 812056
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER ATMAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji entegrasyonu, BİT kullanımı, TPİB, Öğretmen Duyguları, Öğretmen Düşünme Yapısı, Technology integration, ICT use, TPACK, Teacher Emotions, Teacher Mindset
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, öğretmenlerin eğitsel amaçlar için BİT kullanımları, teknolojik pedagojik içerik bilgileri (TPİB), düşünme yapıları ve teknoloji ile öğretim yapmaya ilişkin duyguları ile ilgili var olan durumlarının betimlenmesi, bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşması ve değişkenlerin birbiri ile olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, İzmir ilinde ilk ve orta kademede görev yapan 298 öğretmen katılmıştır. Verilerin toplanmasında, eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımını sınıflama ölçeği, TPİB ölçeği, teknoloji ile öğretim yapmaya ilişkin duygu ölçeği ve öğretmen düşünme yapısı ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçme araçları arasında yer alan öğretmenlerin teknoloji ile öğretim yapmaya ilişkin duygu ölçeği ve öğretmen düşünme yapısı ölçeği, araştırma kapsamında Türkçeye uyarlanmış olup; geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin BİT kullanımı, öğretimden önce BİT kullanımı, öğretimi örgütleme ve öğrenmeyi güçlendirme olmak üzere üç başlık altında incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları, öğretmenlerin eğitsel BİT kullanımları, TPİB, teknoloji ile öğretim yapmaya ilişkin duyguları (keyif ve kaygı) ve düşünme yapısı puanlarının cinsiyete ve kişisel BİT deneyimine göre farklılaşmadığını göstermiştir. Mesleki BİT deneyimine göre, öğretim önce BİT kullanımı, öğretimi örgütlemek için BİT kullanımı ve teknoloji ile öğretim yapmaya yönelik kaygı ve keyif duygu puanlarında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Mevcut çalışmada, öğretmenlerin BİT kullanımlarının yordanmasında söz konusu değişkenlerin birbiri ile ilişkilerini içeren bir yapısal eşitlik modeli test edilmiştir. İleri sürülen model, öğrenmeyi güçlendirmek için BİT kullanımındaki varyansın %67'sini, öğretimi örgütlemek için BİT kullanımının %57'sini, öğretimden önce BİT kullanımının %29'unu açıklamıştır. Ayrıca, ileri sürülen yapısal modelde yer alan 16 hipotezin v dokuzunun desteklendiği belirlenmiştir. Buna göre, öğretmenlerin gelişimsel düşünme yapısının TPİB üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu saptanmıştır. TPİB'in, kaygı duygusu üzerinde negatif; keyif duygusu ve öğrenmeyi güçlendirmek için BİT kullanımı üzerinde pozitif etkisi olduğu bulunmuştur. Keyif duygusunun, öğretmenlerin eğitsel BİT kullanım türlerinin tamamı üzerinde pozitif bir etkisi olduğu; bununla birlikte kaygı duygusunun BİT kullanım biçimleri üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Bu bulgulara ek olarak, öğretimden önce BİT kullanımının, öğretimi örgütlemek için BİT kullanımı üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu görülmüştür. Öğretimi örgütlemek için BİT kullanım tipinin, öğrenmeyi güçlendirme için BİT kullanımında olumlu yönde bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
It was aimed to describe the existing situations of teachers regarding their use of ICT for educational purposes, technological pedagogical content knowledge (TPACK), their mindset and their emotions about teaching with technology, the differentiation of these variables according to demographic characteristics, and the examination of the relationships between the variables in this study. 298 teachers working at primary and secondary level in İzmir participated in the research. In data collection, classification of ICT use in education scale, TPACK scale, emotions related to teaching with technology scale and teacher mindset scale were used. Teachers' emotion scale and teacher mindset scale, which are among these measurement tools, were adapted to Turkish within the scope of the research, and validity and reliability studies were carried out. In the study, teachers' use of ICT was examined under three headings: ICT use before teaching, organizing teaching and empowering learning. It was determined that teachers' educational ICT usage, TPACK, emotions about teaching with technology (enjoyment and anxiety) and mindset scores did not differ according to gender and personal ICT experience. According to the professional ICT experience, it was determined that there were significant differences in the use of ICT before teaching, the use of ICT to organize teaching, and the anxiety and enjoyment scores for teaching with technology. In the current study, a structural equation model including the relationships of these variables with each other was tested in predicting teachers' ICT use. The proposed model explained 67% of the variance in the use of ICT to empower learning, 57% of the use of ICT to organize teaching, and 29% of the use of ICT before teaching. In addition, it was concluded that nine of the vii 16 hypotheses in the proposed structural model were supported. Accordingly, it was determined that the growth mindset of the teachers had a positive effect on TPACK. It has been found that TPACK has a negative effect on anxiety and a positive effect on enjoyment and ICT use for empowering learning. Enjoyment has a positive effect on all types of educational ICT use by teachers; however, it was determined that the effect of anxiety was not significant. In addition to these findings, it was seen that the use of ICT before teaching had a positive effect on the use of ICT to organize teaching. It has been determined that the type of ICT use to organize teaching has a positive effect on the use of ICT to empower learning.