Psikosomatik hastalıkların stres değişkenleri ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between psychosomatic diseases and stress variables and mood difficulties
  1. Tez No: 812092
  2. Yazar: NAZAN URAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikosomatk Bozukluklar, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Stresle Başa Çıkma Yöntemleri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, psikosomatik hastalıkların stres değişkenleri ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisinin incelenmesidir. Bu araştırma kapsamında çalışma grubu, 18 - 50 yaş üstü yetişkin bireyleri kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Katılımcıların cinsiyetleri, eğitim durumları, sosyoekonomik durumları, medeni durumları, anne-baba eğitim durumu ve yaşları dikkate alınmıştır. Araştırma ile İstanbul ilinin ve ilçelerinden toplamda 400 katılımcıya ulaşılmıştır. Bu araştırmada kullanılan model nicel araştırma modelleri içerisinde yer alan“tarama modeli”'dir. Araştırmada 18 - 50 yaş üstü bireylerin psikosomatik bozukluklar ile duygu düzenleme güçlükleri ve stres değişkeni arasındaki ilişkiyi inceleme üzere“ilişkisel tarama modeli”kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ) uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre, Benlik saygısı ölçeği cinsiyet, yaş, medeni durum, sosyoekonomik durum, eğitim düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, Duygu düzenleme güçlüğü ölçeği ve alt boyutları verilerinin yaş, medeni durum, sosyoekonomik durum, eğitim düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, Stresle başa çıkma ölçeği ve alt boyutları verilerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, sosyoekonomik durum, eğitim düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmektedir. Sonuç olarak, benlik saygısı ölçeği genel toplamı ile duygu düzenleme genel toplam arasında düşük düzeyde ve negatif yönde bir ilişkinin olduğu ancak stresle baş etme genel toplam arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı; stresle baş etme genel toplam ile duygu düzenleme genel toplam arasında düşük düzeyde ve negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship of psychosomatic diseases with stress variables and difficulty in emotion regulation. Within the scope of this research, the study group was formed to include adult individuals over the age of 18-50. The gender, educational status, socioeconomic status, marital status, educational status of the parents and age of the participants were taken into account. With the research, a total of 400 participants from the province of Istanbul and its districts were reached. The model used in this research is the“screening model”, which is among the quantitative research models. In the study,“relational screening model”was used to examine the relationship between psychosomatic disorders, emotion regulation difficulties and stress variable in individuals over the age of 18-50. As data collection tools, Self-Esteem Scale (BSS), Emotion Regulatory Difficulty Scale (DDS) and Stress Coping Scale (SBÇS) were used. According to the data obtained, Self-esteem scale did not show a significant difference according to the variables of gender, age, marital status, socioeconomic status, education level, education level of mother and father. It is seen that the data of coping with stress scale and its sub-dimensions do not show a significant difference according to the variables of gender, age, marital status, socioeconomic status, education level, education level of mother and father. As a result, there was a low and negative relationship between the grand total of the self-esteem scale and the grand total of emotion regulation, but there was no significant relationship between the grand total of coping with stress; It was observed that there was a low and negative significant relationship between the grand total of coping with stress and the grand total of emotion regulation. Keyword: Psychosomatic Disorders Difficulty Regulating Emotion, Methods Of Coping With Stress.