Zihinden işlemler konusunda 1-5. sınıf matematik ders kitaplarının incelenmesi ve öğretmenlerin görüşleri
An examination of mental computations subject in the 1-5th grade mathematics textbooks and teachers' opinions
  1. Tez No: 812130
  2. Yazar: KEVSER ARSLANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE GÖZDE DİDİŞ KABAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Ders Kitabı, Zihinden Hesaplama, Öğretmen, Mathematics, Textbook, Mental Computations, Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, zihinden işlemler konusunun matematik ders kitaplarında nasıl işlendiğini araştırmak ve zihinden işlemler konusunun öğretimi ve matematik ders kitaplarında işlenişi ile ilgili ilkokul ve ortaokul matematik öğretmenlerinin görüşlerini almaktır. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada literatür incelenerek zihinden işlemler konusunun işlenişinde ders kitaplarında bulunması gereken kriterler araştırmacı tarafından belirlenmiş ve bu kriterlere göre ders kitabı incelemesi yapılmıştır. 2021-2022 eğitim öğretim yılında okullara gönderilen ilkokul 1,2,3,4 ve ortaokul 5.sınıfa ait toplam 11 matematik ders kitabında zihinden işlemler konusu ile ilgili kısımlar belirlenmiş ve incelenmiştir. İkinci aşamada 5'i ilkokul 4'ü ortaokul matematik öğretmeni ile birebir görüşmeler yapılmıştır. Ders kitapları incelemelerinden elde edilen sonuçlara göre 1,2,3,4 ve 5. sınıf matematik ders kitaplarında zihinden işlemler konusunun işlenişinde farklı yayınevlerine ait ders kitaplarında belirgin farklılıklar olduğu görülmüştür. Aynı sınıf seviyesinde yayınlanmış ders kitaplarında zihinden işlemler kazanımına ait çalışma sayısı ve kazanımın işlenişinde kullanılan yöntem açısından farklılıklar olduğu görülmüştür. Aynı zamanda bazı ders kitaplarında zihinden işlemler konusunun işlenişinde bulunması gereken kriterler göz önünde bulundurulurken bazı ders kitaplarında aranan kriterlere uygun çalışmalara yer verilmediği görülmüştür. Öğretmen görüşmelerinden elde edilen bulgulara göre hem ilkokul öğretmenlerinin hem ortaokul matematik öğretmenlerinin zihinden işlemler konusunun öğretilmesini okuldaki derslerde ve günlük hayat becerilerinde pratiklik kazandırması açısından yararlı bulduğu görülmüştür. Fakat öğretmenler, zihinden işlemler konusunun hem öğretilmesinde hem de öğrenilmesinde zorlanılan bir konu olduğunu, bunun en büyük sebeplerinden birinin de öğrencilerin bireysel farklılıkları olduğunu belirtmişlerdir. Zihinden işlemler konusunun kaçıncı sınıf seviyesinde başlaması gerektiğine dair öğretmenler arasında farklı görüşler mevcuttur. İlkokul öğretmenleri en erken 2. sınıf seviyesinde bu konunun işlenmeye başlaması gerektiğini savunurken ortaokul matematik öğretmenlerinin çoğu sayılar ve işlemler kazanımının öğretimi ile yani 1.sınıftan itibaren bu konunun öğretilmeye başlaması gerektiğini belirtmiştir. İlkokul ve ortaokul matematik öğretmenlerinin çoğunun görüşüne göre ders kitaplarında yer alan zihinden işlem çalışmaları kısmen yeterli ya da yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate how the subject of mental computations is handled in mathematics textbooks and to get primary and middle school mathematics teachers' opinions about teaching mental computation subjects and how it was handled in mathematics textbooks. This study, in which qualitative research methods were used, consists of two stages. In the first stage, the literature was examined and the criteria that should be found in the textbooks in the treatment of mental computation were determined by the researcher and the textbook was examined according to these criteria. In the 2021- 2022 academic year, the sections related to mental computation were determined and examined in a total of 11 mathematics textbooks belonging to primary school 1,2,3,4 and middle school 5th grades. In the second stage, one-to-one interviews were conducted with 5 primary school and 4 middle school mathematics teachers. According to the results obtained from the examinations of the textbooks, it has been observed that there were significant differences in the treatment of mental computation in the 1,2,3, 4 and 5th -grade mathematics textbooks in the textbooks of different publishers. In the textbooks published at the same grade level, it has been observed that there are differences in the number of studies on the mental computation outcome and the method used in the teaching of the outcome. At the same time, while the criteria that should be found in the processing of mental computation are taken into consideration in some textbooks, it has been observed that studies by the criteria sought are not included in some textbooks. According to the findings obtained from the teacher interviews, it was seen that both primary school and middle school mathematics teachers found teaching the subject of mental computation useful in terms of providing practicality in school lessons and daily life skills. However, the teachers stated that the subject of mental computation was a subject that is difficult both in teaching and learning, and that one of the biggest reasons for this was the individual differences of the students. There were different opinions among teachers about which grade level mental computation should begin. While primary school teachers argue that this subject should start at the 2nd -grade level at the earliest, most of the middle school mathematics teachers stated that this subject should be taught with the teaching of numbers and operations achievement, that is, starting from the 1st grade. In the opinion of most of the primary and middle school mathematics teachers, mental computation in the textbooks is partially sufficient or not sufficient.