Kabak Kemanenin müzikal gelişimi ve icrası: İhsan Mendeş örneği
The musical development and performance of the Kabak Kemane: The case of İhsan Mendeş
  1. Tez No: 812163
  2. Yazar: AYŞENUR GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kabak Kemane, Müzikal Gelişim, İhsan Mendeş, İcra, Kabak Kemane, Musical Development, İhsan Mendeş, Performing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Kültürel Müzikler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel ve Kültürel Müzikler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kabak kemane, Türk halk müziğinin yaylı bir çalgısı olarak geçmişten günümüze gelişim göstererek farklı coğrafyalardan etkilenmiştir. Bu çalgı önceleri sadece Teke yöresi olarak bilinen bölgelerde icra edilirken, 1950'lerden itibaren Türk Radyo Televizyon Kurumu'nun etkisiyle Anadolu'nun diğer yörelerinde de tanınmıştır. Böylelikle çalgı gelişim ve değişim yoluna girmiştir ve gelişimin gerçekleşmesinde birçok etken rol oynamıştır. Bu müzikal gelişimi etkileyen faktörler, çalışmalar ve gelişime öncü isim olan İhsan Mendeş çalışmanın ana konusu olmuştur. 1982 yılında TRT'de kabak kemane sanatçısı olarak göreve başlayan İhsan Mendeş, kemanenin gelişiminde öncü bir isim olmuştur. Mendeş kabak kemanenin yerelden ulusal bir konuma gelmesinde, eşlik çalgısı olarak icra edilmesinde ve kemanenin solist bir çalgı kimlik kazanmasında önemli katkılar sağlamıştır. Mendeş'in kendi tarzı ve müzikal tınısı, gelecek kemane icracılarına da ilham kaynağı olmuştur. Bu çalışma, bire bir kişisel görüşmeler, kaynak taramaları ve veri toplama yöntemleri kullanılarak oluşturulmuştur. Sonuç olarak kabak kemane geçmişte yerel bir çalgı iken, günümüzde daha yaygın olarak icra edilen bir enstrüman haline gelmiş, bu konuma ulaşırken kabak kemane üzerine yapılan çalışmalar ve İhsan Mendeş'in bu gelişime olan katkıları araştırmada detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Kabak kemane, as a string instrument of Turkish folk music, has changed from past to present and has been influenced by different geographies. While this instrument was formerly performed only in the regions known as Teke region, it has been recognized in other regions of Anatolia since the 1950s with the influence of the Turkish Radio and Television Corporation. Thus, the instrument entered the path of development and change, and many factors played a role in the realization of the change. The factors affecting this musical change, studies and İhsan Mendeş, a pioneer in development, have been the main subject of the study. İhsan Mendeş, who started to work as a kabak kemane player in TRT in 1982, became a pioneer in the development of violin. He made important contributions to the instrument's national status, its performance as an accompaniment instrument, and the kemane gaining a soloist identity. Mendeş's own style and musical timbre also inspired future violinists. This study was created using one-on-one interviews, literature review and data collection methods. As a result, while the kabak kemane was a local instrument in the past, it has become a more widely practiced instrument today, and while reaching this position, the studies on the pumpkin violine and İhsan Mendeş's contributions to this development are discussed in detail.