Kabak kemane icracılarının kariyer gelişim dinamikleri ve beklentilerinin incelenmesi
An examination of career development dynamics and expectations of kabak kemane players
  1. Tez No: 985558
  2. Yazar: AHMET FERİD KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ŞAKALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kabak kemane, kemane eğitimi, çalgı eğitimi, icracılık, performans analizi, Sahne performansı, Türk halk müziği, Yerel müzik, Kabak kemane, education of kemane, instrumental education, performance, performance analysis, Stage performance, Turkish folk music, Local music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Müziğin, bir toplumun öz benliğini inşasında ve kültürel hafızasının kuşaktan kuşağa aktarılmasında önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Türk müziği, bu işlevi üstlenmesinin yanı sıra köklü tarihsel arka planı, kendine özgü repertuarı ve çeşitli çalgılarıyla dikkat çekmektedir. Bu çalgılar arasında yer alan kabak kemane, Türk halk müziğinin önde gelen ve karakteristik enstrümanlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda kemanenin tanınırlığının artması, geleneksel icranın yanı sıra farklı müzik türlerinde de kullanılması ve bu alandaki akademik çalışmaların çoğalması, çalgının belirgin bir dönüşüm sürecine girdiğini ortaya koymaktadır. Ancak yapılan bilimsel çalışmaların büyük ölçüde nicel yöntemlerle sınırlı kalmış olması, bu araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Bu bağlamda söz konusu araştırma, kabak kemane icracılarının kariyer gelişim dinamiklerini ve beklentilerini nitel yöntemler aracılığıyla kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, kabak kemane icrasına yönelik güncel eğilimlerin belirlenmesi ve bu alanda karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Araştırma deseni olarak fenomenolojik yaklaşım benimsenmiş ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden seçilen dokuz katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, kemane icrası ve eğitimi konusunda alanında uzman kişilerden oluşmaktadır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş; bu doğrultuda eğitim ve pedagoji, icra bağlamı ve performans unsurları ile kültürel perspektif ve beklentiler olmak üzere üç tema belirlenmiştir. Bu temalar; eğitim ve pedagojide 53, icra bağlamı ve performansta 42, kültürel perspektif ve beklentiler de ise 51 frekans üzerinden yapılandırılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, icracıların kişisel deneyimler ve müzik yaşantıları detaylı bir şekilde analiz edilmiş; kemanenin icra ve eğitim boyutundaki uygulamaları, pedagojik yaklaşımları ve kültürel perspektifleri ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Ayrıca, kemane icracılarının çalgıya yönelik toplumsal algıyı nasıl tanımladıkları, eğitim kurumlarında kabak kemanenin konumunun ne ölçüde yeterli olduğu ve geleceğe dair beklentileri tartışılmıştır. Araştırma sonuçlarının kemane icracılarının müzikal yaşantılarına, bu alandaki akademik çalışmalara, çalgının eğitimine ve genel olarak Türk müziği araştırmalarına kuramsal ve uygulamalı düzeyde yeni bakış açıları sunacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is well known that music plays a significant role in the construction of a society's identity and in the transmission of its cultural memory from one generation to another. Turkish music, in addition to fulfilling this function, stands out with its deep historical background, unique repertoire, and diverse instruments. Among these instruments, the Kabak kemane emerges as one of the most prominent and characteristic instruments of Turkish folk music. In recent years, the increasing recognition of the Kabak kemane, its use not only in traditional performance but also across different musical genres, and the growing number of academic studies in this field reveal that the instrument has entered a process of transformation. However, the fact that most scientific studies have been largely limited to quantitative methods constitutes the fundamental problem of this research. Within this framework, the present study aims to comprehensively examine the career development dynamics and expectations of kabak kemane performers through qualitative methods. The research seeks to identify current trends in kemane performance and to develop solution-oriented suggestions for the challenges encountered in this field. A phenomenological approach was adopted as the research design, and semi-structured interviews were conducted with nine participants selected from different regions of Turkey. The participants consist of experts in the field of kemane performance and education. The data obtained from the interviews were analyzed using content analysis, through which three themes were identified: education and pedagogy, performance context and performance elements, and cultural perspective and expectations. These themes were structured based on frequencies: 53 for education and pedagogy, 42 for performance context and performance elements, and 51 for cultural perspective and expectations. In light of the findings, the personal experiences and musical lives of the performers were analyzed in detail; the practices in performance and education, pedagogical approaches, and cultural perspectives of the kemane were examined thoroughly. Furthermore, discussions focused on how kemane performers define the social perception of the instrument, the extent to which the presence of the kabak kemane in educational institutions is considered sufficient, and their expectations for the future. It is anticipated that the results of this study will provide new perspectives, both theoretical and practical, for the musical experiences of kemane performers, academic research in this field, the teaching of the instrument, and, more broadly, for Turkish music studies.